Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Veel gras

Bij het schrijven over mijn diensttijd (lichting 63-1) vond ik geen foto van de Berghuijskazerne voor administratief kader in Middelburg. Mijn Anke voorkwam het 'naïeve plan' kortverband vrijwilliger te worden, omdat het leger en mijn persoontje volgens haar geen gelukkige match zou worden (toen al gelijk).

Op onze zoektocht vorige week kon ik de kazerne niet vinden, wij zagen alleen veel gras. De sloop van de kazerne met een verleden tot 1613 bleek in Middelburg bekend te staan als de klucht ”13 jaar en 20 miljoen verder”. De gemeenteraad besloot namens ‘de bevolking’ de prachtige kazerne af te breken en op de vrijgekomen ruimte een theater met parkeergarage te bouwen.

Buurtbewoners waarschuwden tevergeefs en de problemen begonnen al tijdens de sloop. Een grote, diepe bouwput werd gestabiliseerd met damwanden. Die lekten en de grond erachter spoelde de bouwput in. De huizen verzakten en begin 2005 moesten buurtbewoners in allerijl hun woningen verlaten.

Wat bleef was ergernis en een plantsoen met veel gras waar niemand op zat te wachten.

De Bleek wordt dit jaar dus gewoon een plantsoen

Het deed mij een beetje denken aan ‘de bevolking’, lees een groep enthousiaste inwoners van Doetinchem, die de Oude IJssel meer bij de binnenstad wil betrekken. Er zitten onderdelen bij die mij, als bewoner van dat stadsdeel zeker aanspreken. Toch ben ik nog maar weinig inwoners tegengekomen die achter de grote investeringen staan, als alle dromen uitkomen tenminste. Jongste overeenkomst met het dure grasveld in Middelburg is voor mij de aankondiging dat het vuurwerk als afsluiting van het Stadsfeest aan de oever van de Oude IJssel wordt verplaatst naar het dak van het gemeentehuis. Blijkbaar vinden andere enthousiaste inwoners van onze mooie stad dat de Oude IJssel al jaren teveel bij de binnenstad wordt betrokken. De Bleek wordt dit jaar dus gewoon een plantsoen met veel gras, aan de andere kant van het water.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden