Voorstelling Niweto: Wat als Wehl het middelpunt vormt van Europa?
Voorstelling Niweto: Wat als Wehl het middelpunt vormt van Europa? (Foto: GraansiloWehl )

GraansiloWehl bruist in het tweede weekend van september

Wehl - Op de open monumentendagen zaterdag 8 en zondag 9 september kunt u de Graansilotoren bezichtigen en zijn vroegere functie voor de import en export in Wehl ontdekken. Het sprankelende weekendprogramma zorgt dit jaar weer voor een monumentale ervaring! We hebben opnieuw een continu en afwisselend programma bedacht. Kinderen kunnen de broedmachine bekijken en wellicht de kuikentjes aaien en voeren.

Er zijn twee kunstexposities van kunstenaars van het WEB, te weten Herma Heezen-Vreman en Julia de Bont-Joosen. De Oudheidkundige Vereniging van Wehl richt een voorstelling in over juwelen, schoenen en sieraden uit Europa verkocht door Middenstand in Wehl. Op zaterdag en zondag zijn er optredens van toneelgroep Niweto. Zij zullen de humoristische kant van Europa toen en nu belichten, uitgaande van de vraag: Hoe zou Wehl eruit zien als het rustige dorp het wereldtoneel van Europa zou vormen?

Daarnaast staat er een muzikale omlijsting op zaterdag 12.30 uur gepland van muziektheatergroep WhatEverHappens. Zij bieden meerstemmige zang met humor en diepgang, dit keer spelen zij “Songfestival” een bruisende medley én klassieke popnummers vertolkt als intieme Achterhoekse nummers.

Wij verwelkomen op zondag Henry Welling een rasmuzikant! Hij komt net niet oorspronkelijk uit Wehl en zingt nummers als ‘met de kont in de koebak’ in streektaal. Hij heeft in de ochtend ‘Tied Zat’ en speelt om 11.00 uur en om 12.30 uur.

Dit weekend staan kippen, eieren en handel centraal! Het gaat om het vroegere Wehl in Europa. De graansilo van Wehl heeft een belangrijke rol vervuld voor de boeren en de landbouw. Van een afstand lijkt het in Wehl om één gebouw te gaan, dichterbij worden er echter meer fases zichtbaar. Deze vormen een weerspiegeling van de maatschappelijke en landbouwkundige ontwikkelingen. In de rondleidingen hoort u hier uiteraard over.

In 2011 is de silo door eigenaar BOEi prachtig gerestaureerd. Op beide dagen kunt u tijdens de rondleiding aan de eigenaar of de architect al uw vragen stellen over de restauratie van de silo tot het pand dat het nu is.

Komt u met de trein vanuit Wehl naar Doetinchem of wilt u vanuit Doetinchem naar Wehl om er monumenten te bezoeken? Er is op zaterdag een aantal malen per dag een verteller in de laatste coupé te vinden die de reis nog leuker maakt. U kunt vooraf een overzicht met de tijden verkrijgen bij de Graansilo in Wehl en bij het Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum vlakbij station Doetinchem (let op, dit is geen vervoersbewijs! U moet op het station in- en uitchecken).

Programma zaterdag 8 september

10-17 uur Doorlopende exposities Herma Heezen-Vreman en Julia de Bont-Joosen en van de oudheidkundige vereniging Wehl

12.00 uur Rondleiding door de silo

12.30 uur Optreden WhatEverHappens

14.30 uur Optreden toneelgroep Niweto

15.00 uur Presentatie Geschiedenis Graansilo Wehl i.s.m. Oudheidkundige Vereniging Wehl

15.30 uur Optreden toneelgroep Niweto

16.00 uur Rondleiding door de silo

Programma zondag 9 september

10-17 uur Doorlopende exposities Herma Heezen-Vreman en Julia de Bont-Joosen van de oudheidkundige vereniging Wehl

11.00 uur en 12.30 uur Optreden van Henry Welling

13.30 uur Optreden toneelgroep Niweto

14.00 uur Rondleiding door de silo

14.30 uur Optreden toneelgroep Niweto

Tussentijds een muzikale verrassing

16.00 uur Rondleiding door de silo

Voor meer informatie over de locatie en haar eigenaar kijkt u op www.boei.nl. Wilt u meer weten over het bedrijf GraansiloWehl en de dagelijkse activiteiten, dan kunt u de website of facebook bezoeken: www.graansilowehl.nl.

Extra: De rijtijden voor de vertel-pendel op de OMD is als volgt:

- Doetinchem vertrek - Wehl vertrek

- 11.52u                         - 12.29

- 12.52                         - 13.29

- 13.52                         - 14.29

Meer berichten