Bankier Overling had vroeger niet kunnen dromen dat er nu een modern Grand-Café in zijn pand zou zijn gevestigd. Alles in het pand ademt nog de sfeer van de bank. (foto Ton Arendsen)
Bankier Overling had vroeger niet kunnen dromen dat er nu een modern Grand-Café in zijn pand zou zijn gevestigd. Alles in het pand ademt nog de sfeer van de bank. (foto Ton Arendsen) (Foto: Ton Arendsen)

Vroegere en nabije tijden in de nieuwe Kronyck

Doetinchem - De nieuwe Kronyck is weer verschenen. Met veel zeer diverse verhalen en foto's.Gerry Arendsen en Theo Willemsen doken in de historie van Grand Café de Bank, thans een bekende horecagelegenheid in het centrum, maar vroeger een echte bank, Overlings Bank. De familie Overling was in Doetinchem zeer bekend, werkte en woonde eerst aan de overkant van de straat (nu ongeveer het gesloten deel van café Luther), maar liet na het bombardement van het centrum van Doetinchem aan de overkant een nieuwe bank bouwen. 

Jacob Schreuder schrijft over de Doetinchemse molens, de nog bestaande en de verdwenen molens, waarvan menigeen niet meer weet dat ze hebben bestaan. Nu het beroep van molenaar immaterieel werelderfgoed is geworden is het leuk om stil te staan bij deze monumenten, die beslist niet mogen verdwijnen.
Hoe schutterij en kermis met de Gaanderense gemeenschap verweven waren en zijn licht Harry Krul toe in een artikel waarin we de wetenswaardigheden van de schutterij en onderdelen volgen. U wist beslist niet dat men de vogel ooit heeft laten ontploffen om burgemeester Jan Fokkens (bekend als slecht schutter) de vogel er zogenaamd af te laten schieten….
Zangkoor Con Amore in Zelhem werd opgericht op 1 november 1928 en beleefde door de jaren heen veel successen. Jan Oonk volgt de historie van het koor en vertelt over de opkomst en neergang tot het koor uiteindelijk in 2015 de stekker eruit moet halen. Van rijmende secretaris tot eigen piano. Het zal de Zelhemmers ongetwijfeld aanspreken.
In de serie over Achterhoekse schrijvers vertelt Jacob Schreuder ditmaal over schrijver Jan Diesveld uit Nieuw-Wehl. Deze schreef over een bittere burenruzie waar de huidige rijdende rechter wel brood in zou zien. Maar in die dagen werd de soep niet zo heet gegeten als hij werd opgediend, bij de kermis werd er samen weer feestgevierd! En daarna…ging het gewoon weer verder.
Bert Schieven vertelt het verhaal van een kleine jongen, Jan ter Maat, die een oorlogsvlieger uit het brandende toestel zag springen en in Halle zag neerkomen. Die kleine jongen wist zich dat op latere leeftijd nog te herinneren. Bert Schieven spoorde de zoon van de piloot op om van hem het verhaal van zijn inmiddels overleden vader te kunnen optekenen.
Ton Notten bewerkte het dagboek van Hein Stevens, die gedwongen werd om in Duitsland te werken in de oorlog en in zes schriftjes een dagboek heeft bijgehouden. Het was daar geen feestje voor hem, maar zijn aantekeningen geven een goed beeld over de tijd waarin hij leefde.
U ziet, weer een mengeling van vroegere en nabije tijden! Kronyck nr. 168 is verkrijgbaar bij de genoemde oudheidkundige verenigingen, Boekhandel Raadgeep & Berrevoets en het Stadsmuseum te Doetinchem, de Readshop in Zelhem en Drogisterij DEO in Gaanderen. Leden ontvangen Kronyck gratis. 

Meer berichten