Theo Janssen: "Met een laptop en wordt al gedacht dat men een studio heeft. Daar komt echter veel meer bij kijken." (foto: Roel Kleinpenning)
Theo Janssen: "Met een laptop en wordt al gedacht dat men een studio heeft. Daar komt echter veel meer bij kijken." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Meer dan alleen een geluidsman

door Hans Hissink

Doetinchem - Niet veel mensen weten het. Maar aan de Keppelseweg in Doetinchem, vlakbij het industrieterrein, bevindt zich een heuse muziekstudio. Theo Janssen zwaait daar de scepter. Hij is ervaren en kritisch. "Jammer dat het geluid bij optredens niet altijd serieus genomen wordt."

Wie de muziekstudio aan de buitenkant ziet, denkt aan een idyllisch tuinhuis. Binnen schuilt het werk van een echte geluidsvakman. Overal is rekening mee gehouden tijdens de bouw die Janssen grotendeels zelf heeft gerealiseerd. Van de isolatie en de vloer tot de wandbekleding. "De akoestiek is perfect. Alles is aanwezig om goed te kunnen opnemen en mixen." De passie waarmee Janssen praat over geluid en muziek verraadt zijn ervaring.

Theo Janssen geeft onder andere les aan het conservatorium in Rotterdam en Enschede, maakt arrangementen voor bijvoorbeeld het jaarlijkse Steengroevetheater in Winterswijk, verzorgt het geluid in het concertgebouw voor Radio 4 en voor het Nederlands Blazersensemble en speelt zelf percussie en toetsen bij verschillende projecten. Daarnaast heeft hij samengewerkt met Lucas van Merwijk en Carlo de Wijs. Met de laatste gaat Janssen binnenkort nieuw materiaal opnemen in zijn eigen studio.

Conservatorium

"Vanaf mijn zesde ben ik al met muziek bezig. In mijn geboorteplaats Kekerdom groeide ik op met de fanfare waarin mijn vader speelde." De Doetinchemse geluidstechnicus en producer koos tijdens zijn vervolgopleiding aan het conservatorium in Arnhem voor de klassieke trompet. "Het conservatorium was leerzaam, maar ik wilde meer dan mij specialiseren in één instrument. Ik ben vervolgens schoolmuziek gaan studeren. Je leerde daar van alles op muziekgebied. Daar heb ik nu nog profijt van bij het mixen en arrangeren van muziek. Na onder andere 2,5 jaar bij het Ludger College les te hebben gegeven, ben ik een geluidstechniek opleiding gaan doen en als freelancer gaan werken. In een studio in Veenendaal heb ik mijn basis gelegd voor het netwerk aan vakmensen die ik nu ken. Dat was een professionele omgeving en heb daar veel geleerd. Ik heb daar samengewerkt met bijvoorbeeld Jody's Singers, Cor Bakker, Tom Holkenborg en Will Tura."

De muziekwereld is veranderd. "Met een laptop en goedkope software wordt al gedacht dat men een studio heeft. Daar komt echter veel meer bij kijken. Ik bied meer dan alleen een opname en de techniek. Samen met de uitvoerenden kijken we naar het arrangement. Wat kan er aangepast worden om het nog mooier en beter te laten klinken."
Inmiddels is Theo Janssen begonnen om met een aantal muzikanten het album Listen Without Prejudice van George Michael te vertolken. Samen met onder andere zijn zoon Bas is hij een nieuwe band begonnen, Rof'nTof.

www.tjamp.nl

Meer berichten