Foto: Ben Beijer
Ben Beijer bekijkt 't anders

Licht aan?

Toen ik vorige week laat thuis kwam, vroeg Anke niet waar ik bleef, maar of ik molenaar Ben Groot Wassink soms geholpen had met lampen verwisselen?

Na mijn vraag hoe ze op dat idee kwam, zei ze; ‘omdat ze het niet meer doen’. Een goed verstaander heeft een half woord nodig om te begrijpen dat ik niet zo’n klusser ben.

De volgende avond bleef de Walmolen weer zonder sfeerverlichting. Omdat buren er ook zijn om elkaar te helpen liep ik even naar de overkant om dat te zeggen. Op een bordje bij de ingang stond dat de molen gesloten was. Niets menselijks is mij vreemd, dus probeerde ik of dat echt wel zo was. Ik ben niet anders dan mensen die wel geloven dat er een hemel of hel is, maar niet geloven dat een deur geschilderd is als er een bordje hangt met de tekst’ pas op nat’. Je kunt dat het best zien aan de vingerafdrukken.

Het euvel was bekend bij de molenaar. Hij vertelde, dat de molen de komende tijd uit veiligheidsoverwegingen gesloten blijft voor bezoek. De houten stelling van de molen heeft teveel slechte planken die aan vervanging toe zijn. Er zijn al noodmaatregelen getroffen om te voorkomen dat gasten met zwaar overgewicht er door zakken. De gemeente reageerde perfect en gaf opdracht, de stellingmolen te ontmantelen, om daarna een compleet nieuwe stelling te laten plaatsen. Ook zal er een fraaie windwijzer op de molen komen. Geen haan, maar een molenaar met een zak meel op zijn rug als wind en blikvanger.

Ik sluit mij aan bij het compliment van de molenaar over het doortastend ingrijpen van de gemeente. Over ongeveer een maand bent u dus weer welkom in/op de veilige molen en kunnen wij weer van de dan met ledlampen verlichte Walmolen genieten.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden