Wethouder Rens Steintjes van Doetinchem opent ’t Hanehuus. (foto: Roel Kleinpenning)
Wethouder Rens Steintjes van Doetinchem opent ’t Hanehuus. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

't Hanehuus officieel geopend

door Hans Hissink

Doetinchem - Vorig jaar, net voor de zomer, kon het nieuwe scoutinggebouw van de Roothaangroep al in gebruik genomen worden. Afgelopen zaterdag werd het officieel geopend. "Het hele jaar hebben onze vrijwilligers doorgeklust."

"Wij waren blij dat 't Hanehuus vorig jaar juni al in gebruik genomen kon worden. Zo hadden we na de brand in de Roothaanhoeve toch een onderkomen om de huurders onderdak te bieden," zegt Pim Kroes. Hij is voorzitter van Stichting Generaal Roothaan. Deze stichting houdt zich bezig met het onderhoud en verhuur van de gebouwen waar naast scoutingvereniging Roothaangroep, ook de Graaf Ottogroep en stichting Hulphond Nederland gebruik van maken.

Nu het pand afgebouwd is en volledig benut kan worden kon de officiële opening eindelijk plaats vinden. "Het hele jaar hebben vrijwilligers door geklust om het zover te krijgen als het nu is. Een paar dingen hebben we noodgedwongen door het bedrijfsleven moeten laten doen. Alleen de kelderruimte moet nog ingericht worden en er moet nog wat aan de akoestiek gedaan worden. Verder is het klaar," legt Kroes trots uit.

Overvliegen

De officiële opening viel samen met het moment van 'overvliegen' van de jongste leden van scoutinggroep Roothaan. Kinderen die er aan toe zijn komen dan in een andere groep terecht waar meer uitdaging te vinden is. Onderdeel van de opening was een spelvorm. De 'overvliegers' kwamen cijfers tegen in het spel dat zij speelden. Alle cijfers bij elkaar vormden de cijfercode van het cijferslot dat om de ketting zat waar de deuren van het nieuwe gebouw mee afgesloten waren. Na een toespraak van Pim Kroes en de Doetinchemse wethouder Rens Steintjes kon de ketting van het slot. Bibian, van de bevergroep, had samen met wethouder Reintjes de eer om het slot van de ketting te halen. Deze laatste onthulde met Kroes het naambord naast de ingang van het nieuwe gebouw.

Bram Kroes en Meta Witjes zijn als welpenleiding betrokken bij scoutingvereniging Roothaangroep. "150 van de 170 leden waren vandaag aanwezig. Het voelt als één grote familie," vertelt Kroes met een lach. "Het sociale aspect is heel belangrijk. Kinderen met een rugzak zie je hier weer zelfvertrouwen krijgen doordat zij alle aandacht krijgen die zij nodig hebben," vult Witjes aan.
Voorzichtig werd vooruit gekeken naar de herbouw van de afgebrande Roothaanhoeve. "Er is een schets en een programma van eisen gemaakt door een bouwkundige en een architect. Deze zijn aan de gemeente voorgelegd. Het nieuwe gebouw moet passen in de omgeving en we willen het zoveel mogelijk op de oude boerderij laten lijken. Wanneer het budget toereikend is kunnen we beginnen met de bouw. Hopelijk kan het dan binnen twee jaar gerealiseerd worden," legt Pim Kroes uit.

roothaangroep.nl

Meer berichten