Brouwmeester Marcel Köster in de Stadsbrouwerij Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning)
Brouwmeester Marcel Köster in de Stadsbrouwerij Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Bockbierseizoen is begonnen!

door Hans Hissink

Doetinchem - Bijna alle Nederlandse brouwerijen maken hun eigen bockbier. Samen zijn ze goed voor ongeveer zeven miljoen liter herfstbok. De ambachtelijke bierbrouwerij Stadsbrouwerij Doetinchem heeft zijn eigen afgeleide van het bockbier, het winterbier. "Het geheim zit in de juiste mix van ingrediënten en een goed gistproces."

Bockbier wordt gezien als 'handtekening' van de brouwerij. Ieder bockbier of winterbier is afhankelijk van het vakmanschap van de brouwmeester en smaakt daardoor anders. Marcel Köster is brouwmeester bij Stadsbrouwerij Doetinchem en brouwt zijn eigen winterbier. Er gaan verschillende verhalen over het ontstaan van bockbier. "Vroeger moest eerst het oude bier opgemaakt worden voordat in oktober het nieuwe bier gebrouwen werd. Zo is het bockbier ontstaan," begint Köster zijn verhaal. De fijne kneepjes van het vak zijn hem bijgebracht door de Belgische leer- en brouwmeester Louis Meulders. De basis van bockbier bestaat uit water, gist, gerst, hop en bijmengsels. "Wij gebruiken voor ons winterbier vijf soorten granen, drie soorten hop, gist en water. Daarin ga je de juiste verhoudingen zoeken om er een eigen smaak aan te geven. Omdat er verse ingrediënten gebruikt worden kan de smaak van een bockbiertje het ene jaar minimaal afwijken van het andere jaar," vertelt Marcel Köster vol passie.
In augustus is begonnen met het maken van het bockbier dat nu gedronken wordt. "Eind augustus is het bier gebrouwen, daarna moet het een week gisten, vervolgens wordt het gekoeld en in de ketel gedaan waarna het moet lageren," legt de brouwmeester uit. Köster drinkt zelf ook graag een bockbiertje. "Deze smaakt het lekkerst wanneer het buiten guur weer is en je zelf binnen zit met wat vrienden en een bitterballetje."

Meer berichten