Het nieuwe team van Achterhoek Orion: (Foto: Robert van de Gevel)
Het nieuwe team van Achterhoek Orion: (Foto: Robert van de Gevel) (Foto: Robert van de Gevel.)

De metamorfose van Achterhoek Orion

door Remko Alberink

DOETINCHEM - Achterhoek Orion is het volleybalseizoen begonnen met een 2-3 zege op Dynamo. De Doetinchemse eredivisieploeg speelt zaterdag tegen Viocasa uit Nijmegen voor het eerst een thuiswedstrijd in de Topsporthal. In de aanloop naar dat duel, aanvang 20.30 uur, vijf weetjes.

1. De selectie: De selectie onderging deze zomer een metamorfose. De namen Held (Lycurgus), De Weijer (Dynamo) en Heusinkveld (gestopt) werden bijvoorbeeld ingeruild voor spelverdeler Yordan Peev (Bulgarije), middenman Steven McDonald (Australië) en Sam Shelton (Engeland). De selectie is breder, waardoor er anders en vaker getraind kan worden.

2. De trainer: Martijn van Goeverden is een jonge 34-jarige trainer die door Orion voor twee seizoenen is vastgelegd. De Zuid-Hollander is docent lichamelijke opvoeding en trainde vorig seizoen de vrouwen van US Amsterdam in de Topdivisie.

3. De competitie: Tien teams strijden in de eredivisie om de titel. Na een volledige competitie gaan de beste zes teams door. Die spelen wederom een competitie, waarna de beste twee in een best of five-serie de titel betwisten.

4. De piekmomenten: De kwaliteitsverschillen tussen teams in de eredivisie zijn van dien aard, dat Orion het zich kan permitteren de eerste fase van de competitie te richten op de ontwikkeling van het team. Eind november in de Europacup is het voor het eerst dat de formatie uit Doetinchem echt getest wordt. Daarna is de kampioenspoule een mikpunt, waar de ploeg een finaleplaats veilig moet stellen.

5. De verwachtingen: Door de vele transfers van spelers is het lastig een voorspelling op het nieuwe seizoen los te laten. Lycurgus uit Groningen, Dynamo Apeldoorn en Achterhoek Orion strijden om de landstitel. Waar Dynamo de afgelopen jaren de nummer drie van dit trio was, is het dit seizoen spannender, aangezien de onderlinge verschillen naar verwachting kleiner zijn. Een finaleplaats van Achterhoek Orion is dan ook geen vanzelfsprekendheid (meer).

Meer berichten