Mirjam Welling: "Iedereen kan hier terecht met zijn of haar ideeën." (foto: Roel Kleinpenning)
Mirjam Welling: "Iedereen kan hier terecht met zijn of haar ideeën." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Exopsitie Gilad en Lieke bij Orso d'Oro

door Carla van der Meer

Open dag bij Workshopstudio Wehl

Expositieruimte Orso d'Oro en de naastgelegen Workshopstudio Wehl zijn zelfstandig, maar horen toch ook een beetje bij elkaar. Er is een samenwerking tussen de twee. In de expositieruimte exposeren diverse kunstenaars. Deze keer zijn dat Gilad Grinberg en Lieke van der Made. Bij de Workshopstudio kunnen deelnemers diverse workshops volgen.

Wehl – Met de Plastic Lagoon zet Gilad Grinberg het einde van een kleurrijk ecosysteem in de schijnwerpers. De in verschillende kleuren verlichte kunstwerken zien er kleurrijk en vrolijk uit, maar van dichtbij tonen ze de harde waarheid van koraalriffen die ten gronde gaan aan het afval in de oceaan. Ook in het werk van Lieke van de Made speelt verwoesting een rol. De multimedia-installatie From Napoleon to Daesh is het resultaat van een onderzoek naar de complexe relaties tussen kolonialisme, verwoesting en reconstructie van eeuwenoud cultureel erfgoed uit het Midden Oosten. "Het gaat om kunst en roofkunst", legt Mirjam Welling van Orso d'Oro uit. "Wat is erger: de kunst die in het land zelf verwoest wordt (denk aan Palmyra en Mosul)? Of dat de kust geroofd is, maar hierdoor wel veilig in westerse musea te zien is?" "Bij de Workshopstudio hebben we ook een winkel", zegt Welling, die zowel de studio als de expositieruimte runt samen met Theo Belt en Wil Kokelaar. "In de winkel hebben we de meest uiteenlopende zelfgemaakte producten, variërend van jam en sieraden tot schilderijen. De kunstenaars die exposeren, kunnen ook hun werk in de winkel verkopen. Voor de expositieruimte zoeken we naar kunstenaars die elkaars werk versterken. We hebben combinaties tussen werk aan de muur en 3D werk."

Vol ideeën

Bij Workshopstudio Wehl geeft Welling diverse workshops. "Ik word hierbij ondersteund door Marianne van der Meer", zegt ze. "We zitten nog in de beginfase. We zitten vol ideeën, bijvoorbeeld artikelen maken van gerecycled spijkerstof, zoals tassen, hoeden of kussen, maar ook workshops sieraden maken van polymeerklei, glas of slaglettersieraden. Maar mensen kunnen ook zelf ideeën voor een workshop aandragen. We zijn heel creatief, maar als we het zelf niet kunnen, dan kennen we in ons netwerk wel mensen die een bepaalde workshop kunnen geven. Iedereen kan hier terecht met zijn of haar ideeën." Op de woensdagmiddag is de studio geopend voor mensen die zelf een activiteit meenemen om met anderen te delen, bijvoorbeeld samen breien of dammen. "We willen graag dat de studio een bruisende plek wordt in Wehl waar mensen elkaar ontmoeten", laat Welling weten. "Ook willen we met thema's gaan werken, bijvoorbeeld boekverkoop of een modeshow of we nodigen een spreker uit die een lezing geeft. We beperken ons niet tot creatief met handen, maar willen ook creatief met de geest bezig zijn." De exposities bij Orso d'Oro lopen zes zondagen. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 28 oktober. Vanaf november exposeert Moniek Klappers.

Meer berichten