Francis Kemperman (links) en Nicolette Dubbeldam van Kunstuitleen Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning)
Francis Kemperman (links) en Nicolette Dubbeldam van Kunstuitleen Doetinchem. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Kunst boven de bank voor iedereen

door Carla van der Meer

Doetinchem - De Kunstuitleen exposeert dit najaar bij het Stadsmuseum met werken uit de eigen collectie tijdens de tentoonstelling 'Kunst boven de bank'. "Dit is voor ons een mooie gelegenheid om onze kunstwerken te tonen", zegt Francis Kemperman, vrijwilligster van de Kunstuitleen. "De bezoekers kunnen zo beter zien hoe een kunstwerk aan de muur of in de ruimte uitkomt."

"De tentoonstelling is een kruisbestuiving tussen de Kunstuitleen en het Stadsmuseum", vertelt Nicolette Dubbeldam, vrijwilligster van de Kunstuitleen. "We hebben zeven bekende Achterhoekers gevraagd om een kunstwerk uit te kiezen dat ze zelf boven hun eigen bank zouden willen hangen. De verschillende ruimtes bij het museum zijn ingericht door ontwerpers uit de regio." De kunstwerken van onder meer Riet Brouwer, Astrid Polman en Jeroen Glas zijn gekozen door ambassadeurs als Anwar Manlasadoon, columnist bij De Gelderlander, journalist Wouke van Scherrenburg, eigenaar van Blend creatieve broedplaats Mariël Kampshoff en burgemeester Mark Boumans. Ook de jeugd wordt bij de expositie betrokken. In het Kinderstadsmuseum hebben vijf Doetinchemse kinderen kunstwerkjes uitgekozen. "Het was leuk om deze expositie samen met de ambassadeurs, vormgevers en andere vrijwilligers in te richten", vindt Kemperman. "Zo doe je leuke contacten op. Met deze tentoonstelling willen we onze kunst meer in de picture hebben, zodat er meer mensen bij ons binnenkomen om kunst te lenen." "Daarom is de tentoonstelling ook een oproep aan de inwoners van Doetinchem en omgeving om te komen kijken naar onze kunst", zegt Dubbeldam. "Bij de expositie kun je zien wat kunst in een ruimte doet. Vaak moet je een kunstwerk aan de muur zien hangen om het goed tot z'n recht te laten komen. Maar de bezoekers kunnen ook zien dat een schilderij niet per se aan de muur hoeft te hangen. Het kan ook staan. Zo doen ze weer nieuwe ideeën op. Je kunt de kunstuitleen zien als een bibliotheek. Het is er voor iedereen." "We wisten niet hoe de expositie zou worden", zegt Kemperman. "Dat was voor ons ook een verrassing. Het is de eerste keer dat we dit doen. Het is geen statische expositie geworden. We laten zien welke invloed kunst en omgeving op elkaar hebben en dat je daarmee kunt spelen. Dat is soms heel verrassend." "Gedurende de looptijd van de expositie organiseren we leuke activiteiten, zoals 'Eerste hulp bij inrichten', waarbij een kamer ingericht wordt", geeft Dubbeldam aan. "Op 3 november is de Nationale dag van de Kunstuitleen. Voor de kinderen zijn er in de herfstvakantie diverse activiteiten, zoals een puzzeltocht door de expositie." Particulieren en bedrijven kunnen kunst voor kortere of langere tijd lenen bij de kunstuitleen. Tot en met 2 december is er een speciale actie, waarbij nieuwe leden geen inschrijfgeld van 10 euro hoeven te betalen. Meer informatie is te lezen op: www.kunstuitleenstadsmuseum.nl en www.stadsmuseumdoetinchem.nl.

Meer berichten