Joop Boersma. (foto: Roel Kleinpenning)
Joop Boersma. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Presentatie boek 'Komen en gaan'

door Carla van der Meer

Doetinchem - Joop Boersma (92) presenteert op zondag 21 oktober om 14 uur zijn boek 'Komen en gaan' bij Villa Ruimzicht in Doetinchem. Dit boek gaat over hoe het overlijden van iemand doorwerkt op de mensen die achterblijven. Dit thema speelt een grote rol in het leven van Boersma. Die middag is er ook een signeersessie van de auteur.

Het boek is gedeeltelijk autobiografisch en Boersma vertelt de verhalen vanuit verschillende personen en vanuit uiteenlopende omstandigheden. Hij was in zijn werkend leven reumatoloog en is nu naast auteur ook kunstenaar.

Boersma heeft in zijn leven een aantal keren meegemaakt dat mensen in zijn directe omgeving overleden. "Ik ben twee partners verloren en een dochter", vertelt hij. In 1995 overleed zijn vrouw en dertien jaar geleden overleed zijn dochter. "In 1996 kwam ik Ria tegen", zegt Boersma. "We bouwden in vijf jaar iets waardevols op. Maar ze kreeg een hersentumor en het was voorbij. In haar dagboeken beschrijft ze haar traumatische ervaringen na het overlijden van haar man. In het boek 'Komen en gaan' komen mijn eigen ervaringen ook voor."

Na het overlijden van zijn vriendin Ria is Boersma een jaar van de kaart geweest. "Ik heb een fotoboek van haar gemaakt", vertelt hij. "Zij fotografeerde veel en ze zou op Huntenkunst staan. Maar dat heeft ze niet gehaald. Daarom ben ik er voor haar gaan staan. Ik was zo intensief met haar bezig dat ik er zelf bijna aan onderdoor ging. Maar na een jaar pakte ik de draad weer op, met als gevolg een lange lijst van allerlei boekjes. Aan de buitenkant van de boekjes/dichtbundels zet ik graag een afbeelding van een eigen olieverfschilderij."

De foto op de buitenkant van 'Komen en gaan' zal mensen niet meteen iets zeggen. "Daarom heb ik een extra hoofdstuk aan het boek toegevoegd om dit uit te leggen", zegt Boersma. "Het is een foto van korstmossen in Holyhead in Wales. Ik ben daar gaan filosoferen over korstmossen. Die hebben ook een samenlevingsvorm. Als het goed gaat, bloeien ze op, als het slecht gaat, zakken ze in. Helemaal vergelijkbaar met mensen."

Boersma heeft zijn eerste historische roman in 1997 geschreven. Hij heeft toen ook zijn dochter Marelle Boersma geïnspireerd te schrijven. Zij heeft inmiddels 12 thrillers geschreven. Samen hebben ze een jaar geleden het boek 'Kruimels zijn ook brood' geschreven. Dit speelt in Arnhem. "We hebben de bron van de beek in Park Sonsbeek opgezocht en lopend naar beneden langs de beek hebben we elkaar verhalen verteld", zegt Boersma. "Het water ging naar de singels. Rond die tijd waren ze in Arnhem bezig om in de binnenstad de beek weer aan te leggen."

Boersma heeft zijn volgende manuscript al bijna afgerond. "Dat gaat over allerlei negatieve dingen in de medische en tandheelkundige praktijk", laat hij weten.

Voor de boekpresentatie bij Villa Ruimzicht aanmelden via: www.hotelvillaruimzicht.nl.

Meer berichten