Foto: Gerreke van den Bosch
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Niet begrepen

De huizen vliegen als warme broodjes over de toonbank, men staat in de rij voor appartementen in de binnenstad. Het zal met vergrijzing en de lage rentestand te maken hebben. Mensen zijn soms erg naïef, en gaan er als men een hypotheek nodig heeft gemakshalve van uit dat de rente nog zo laag zal zijn als hun eerste looptijd verstreken is.

Ik kan mij nog herinneren dat de rente van zes naar twaalf procent steeg. Wij hadden geluk dat we de rente vast hadden staan. Een goede kennis van ons had gehoord dat er ‘beweging’ in de rentestand zou zitten. Hoger dan de acht procent die hem was aangeboden zou het wel niet worden dacht hij en ging voor variabel. Toen wij in de kroeg zaten en er rondjes werden gegeven zei hij - eerlijk als hij is -: "Ik kan niet meedoen, want ik ben mijn geld kwijt aan de hypotheek. Ik betaal al twaalf procent."

"Vroeger", zo vervolgde hij, "kocht ik een goed kostuum en kon ik die na zoveel jaar nog mooi afdragen. Tegenwoordig kan ik alleen nog pakken kopen die ik gelijk kan afdragen."

Toen ik dat laatst ter lering en vermaak aan de stamtafel vertelde, zei een jonge man: "Dat zijn verhalen van vroeger, dat gaat niet meer gebeuren." Een oudere tafelgenoot zei: "Dat omschrijven ze nu handiger dan vroeger, er zijn voorwaarden die mensen helemaal niet begrijpen."

Vroeger waren er ook geen mensen met dementie, ze zeiden toen dat je kinds was. Gelijk moest ik aan een oudoom denken die mij ooit vertelde dat hij een armbandje van zijn schoonmoeder had gekregen als erfstuk, kort vóór haar sterven. Op dat bandje stond dat ik niet gevoelig zou zijn voor de avances van animeermeisjes, zei hij met glimmende oogjes. Toen hij dat oude bandje had opgedoken las ik; 'reanimeer mij niet'.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden