Foto: Roel Kleinpenning

Uitstekende wijnen en eerlijk vlees

door Hans Hissink

Proeven op streekproductenmarkt

Op het Simonsplein in Doetinchem presenteerde afgelopen zondag 'LKKR van Eigen Bodem' verschillende lokale streekproducten. Het was een kans om te ontdekken wat deze regio aan lekkers te bieden heeft.

DOETINCHEM - Er waaide een koude wind bij de streekmarkt, rondom de kerk op het Simonsplein. Dat hield mensen niet tegen een bezoek te brengen en te proeven wat deze regio aan streekproducten te bieden heeft.
Varkensbedrijf Sanders Hof uit Etten was één van de deelnemers aan de streekmarkt. Daar lopen de Bonte Bentheimer landvarkens het hele jaar buiten. "Het lekkerste vlees komt van een varken dat een goed leven heeft gehad. Zij krijgen voer dat gemaakt is van granen, gras, eikels en fruitresten. Het vlees smaakt mede daardoor anders dan het varkensvlees dat in de supermarkt te koop is," legt eigenaar Sander Kerkhofs uit.
De Achterhoekse SapPers was er ook. De mobiele sappers verwerkt appels, peren, kleinfruit en groenten in een heerlijke sap. "80% van de sappen bestaat uit appels. Deze wordt dan gemixed met bijvoorbeeld rode bes, maar ook met spinazie en boerenkool. Met deze pers kan rond de 650 liter sap per uur gemaakt worden," vertelt Harmen Beskers
Een andere deelnemer was vleesveebedrijf Van Bommel Beef. Daar wordt vlees van het Limousin rund verwerkt voor bitterballen en kroketten, die op een ambachtelijke manier gemaakt worden. Annerie van Bommel hierover: "Bij ons is het welzijn voor de dieren heel belangrijk. Wij willen daar transparant in zijn. Mensen mogen dan ook komen kijken hoe het proces 'van koe tot kroket' verloopt."
Paul Nieuwenhuis van wijngaard Duetinghem 838 staat lachend te vertellen over zijn wijnen. De voortekenen van een uitstekend wijnjaar waren goed. "Die verwachting is dus uitgekomen. In mijn bestaan als wijnboer heb ik nog nooit zo'n goede oogst meegemaakt. Dat heeft geresulteerd in heerlijke wijnen."
Pluimveebedrijf Tomesen was ook aanwezig. Niet alleen met eieren, maar ook met honing van eigen bijenvolken en jam uit eigen boomgaard. "Wij hebben een lokale samenwerking met bedrijven uit de omgeving om de streekproducten onder de aandacht te brengen. Mooi voorbeeld is dat we samen met groentekweker Gert Smits uit De Heurne een eiersalade op de markt brengen. Onze eieren met de groente van Smits maken deze heel bijzonder. De salade is net zoals de eieren te koop in de automatenwinkel."
Boerderij Ruimzicht is een biologisch dynamisch melkveebedrijf met tuinderij. Eigenaar Gerjo Koskamp denkt op alle fronten na over duurzaam leven. "Onze koeien lopen zomer en winter buiten, waarbij ze wel naar binnen kunnen als zij dat willen. Zij grazen op een kruidenrijk grasland. Dierenwelzijn staat bij ons dan ook hoog in het vaandel."
Kinderen konden een eigen Halloween pompoen maken. Zo was er voor jong en oud wat te beleven en te proeven op de streekproductenmarkt.

Meer berichten