Wouke van Scherrenburg: "Er zijn boeken die zo'n diepe indruk hebben gemaakt dat ik die rustig drie keer lees." (foto: Roel Kleinpenning)
Wouke van Scherrenburg: "Er zijn boeken die zo'n diepe indruk hebben gemaakt dat ik die rustig drie keer lees." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Boek the Party is avondje uit'

door Hans Hissink

Doetinchem -  Het eerste seizoen van de literaire talkshow Boek the Party was een succes. Een tweede seizoen kon daarom niet uitblijven. De eerste avond daarvan is op vrijdag 14 november in de bibliotheek in Doetinchem. "Vanaf de eerste minuut is het een boeiende avond."

Boek the Party is een literaire talkshow die in een ongedwongen sfeer plaats vindt. Auteurs gaan met elkaar in gesprek, maar ook met de bezoekers in de zaal. Net zoals tijdens het eerste seizoen is de presentatie deze keer in handen van Wouke van Scherrenburg. "Literatuur is schoonheid," zegt de journalist en politiek verslaggever.

Zij heeft geen voorkeur voor politiek of literatuur. "Ik vind het allebei mooi. Boek the Party is ontspannender dan een politiek café. Bij politieke gasten moet je tot het laatste moment het nieuws bijhouden. Bij auteurs heb je daar geen last van. Je leest het boek en je begint een open gesprek. Vertel eens over je boek, over de hoofdpersoon, hoe ontstaat dat. Dat je ook inzichten krijgt in de processen van zo'n schrijver. Hoe komt het boek tot stand, hoe werk je, bedenk je eerst het plot? Allemaal dingen die je zou willen weten van iemand. De auteurs vragen ook dingen aan elkaar. Zo ontstaat er een leuke sfeer met de gasten aan tafel. Na afloop tijdens de borrel lopen de auteurs tussen de bezoekers zodat er vragen gesteld kunnen worden."

Indruk

Van Scherrenburg heeft zelf altijd veel gelezen en doet dat nog steeds. "Als thuis alles gedaan is, dan vind ik het heerlijk om mij in een stoel te nestelen met een fijn boek. Ik heb veel gelezen, van alles wat. Ik ga ook nooit slapen voordat ik een flink stuk gelezen heb. Er zijn boeken die zo'n diepe indruk hebben gemaakt dat ik die rustig drie keer lees. Ik heb nu net 'De hemel verslinden' van Paolo Giordano uitgelezen. Als ik 's nachts een beetje wakker werd en ik wilde mij omdraaien, dan dacht ik "oh, het boek" en dan ging ik lezen, ook al was het 's nachts 04.00 uur. Zo'n prachtig boek, zo mooi geschreven. En ook bij Nederlandse auteurs kom je regelmatig zulke parels tegen."

Er zijn vijf literaire talkshows gepland tot en met maart volgend jaar. De eerste vindt plaats op woensdag 14 november. De organisatie is in handen van Boekhandel Raadgeep & Berrevoets en Bibliotheek West Achterhoek. "Ik ben heel intensief bezig met de talkshows. In augustus begint in mijn hoofd het productieproces al. Ik krijg veel uitnodigingen voor boekpresentaties en dan begin ik te inventariseren wat interessant kan zijn. In mijn hoofd begint het productieproces dan al. Samen met Petra de Rijk-Heuvelink van boekhandel Raadgreep & Berrevoets komen we tot de keuze van de gasten. Nogal wat auteurs bevinden zich in mijn netwerk. En ook Petra zoekt via de uitgevers contact met potentiële gasten."

Gasten

Voor de eerste talkshow op 14 november zijn enkele interessante auteurs uitgenodigd. Allereerst Sander de Hosson. Hij schreef columns over zijn werk als longarts in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. In 2018 verscheen 'Slotcouplet: ervaringen van een longarts', zijn gevierde bundeling columns over de palliatieve zorg.
De tweede gast is Bas Steman. Hij schreef verschillende boeken zoals Tinus!, dat gaat over wielrenster Leontien van Moorsel. Maar ook schreef hij een biografie over en met chansonnier en acteur Ramses Shaffy en publiceerde hij De Aankomst, een (wieler)roman over grote verlangens, dromen, liefdes en teleurstellingen. In februari van dit jaar presenteerde hij zijn roman 'Morgan, een liefde'.
De derde auteur die aanschuift is Roos Schlikker, Zij schreef jarenlang interviews en reportages voor diverse kranten en tijdschriften. Sinds drie jaar heeft ze een wekelijkse column in het Parool. Momenteel schrijft ze met Erris een theatervoorstelling gebaseerd op de laatste roman van zanger Thé Lau. De laatste is Marc De Koninck. Hij treedt op met zijn Liedjeskrant. In de beurtelings geestige en ontroerende liedjes speelt de ex-journalist met de taal.

Bij de talkshows die maandelijks tot en met maart plaats vinden, is ook al bekend wie de tafelgasten zijn. Onder meer Peter Middendorp, die in zijn boek 'Jij bent van mij' in het hoofd kruipt van de moordenaar van Marianne Vaatstra. Maar ook Alex Boogers, die heel veel jongeren aanspreekt en Murat Isik die dit jaar de Libris Literatuur Prijs 2018 kreeg voor zijn roman 'Wees onzichtbaar'. In februari verschijnt politicus Jeroen Dijsselbloem aan tafel bij Van Scherrenburg. Hij schreef een boek over zijn rol in de Eurocrisis.

Ongedwongen

Wouke van Scherrenburg weet waarom mensen naar Boek the Party moeten komen. "Omdat je het verhaal achter het boek hoort. Je krijgt spontaan zin om een boek te lezen. Het is een een avondje uit in een ongedwongen sfeer."

De eerste avond van het seizoen is 14 november en begint om 20.00 uur in de Bibliotheek Doetinchem, IJsselkade 13. Publiek betaalt 12,50 euro entree, leden van bibliotheek West Achterhoek krijgen 2,50 euro korting. Bibliotheekleden kunnen een passepartout kopen voor alle vijf voorstellingen voor 40 euro.

Tijdens de inloop vanaf 19.30 uur is er live muziek van Sandra Vanreys, Mitch Lodewick, en Meike Ubbink. Na afloop is er onder het genot van een hapje en een drankje gelegenheid om met de auteurs te praten, een boek te kopen en deze te laten signeren.

Kaarten zijn online te koop en bij boekhandel Raadgreep & Berrevoets.

www.biebnieuws.nl

Meer berichten