Logo doetinchemsvizier.nl


Workshop gerechten bij Villa Ruimzicht. (foto: Roel Kleinpenning)
Workshop gerechten bij Villa Ruimzicht. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Vriendentuinen voor Voedselbank

door Carla van der Meer

Doetinchem - Stichting Vriendentuinen kweekt groenten voor de Voedselbanken. Vorig jaar waren er zoveel pompoenen dat de voedselbanken deze niet aankonden. Villa Ruimzicht in Doetinchem heeft van deze pompoenen soep gemaakt. Hiervan ging 50 cent naar de Vriendentuinen. De stichting mocht vrijdag een cheque van 750 euro in ontvangst nemen.

De Vriendentuinen Achterhoek is een verzamelnaam voor negen zorgboerderijen in de Achterhoek. Zij verbouwen groente en fruit en hebben kippen voor eieren voor de Voedselbanken in de regio. De mannen van zorgboerderij Slangenburg kwamen de cheque voor de stichting in ontvangst nemen. Maar voorafgaand kregen ze een kookworkshop bij Villa Ruimzicht met hun zelfgekweekte pompoenen. De mannen kookten onder leiding van souschef Johnny Moreno Ruiz drie gerechten: een pompoensoep met vadouvan en gepofte pompoenpitten, gepofte pompoen met eierdooiercrème, krokante kip en kipvinaigrette en pompoencake met kerriecrème. "Vorig jaar zochten we dus een bestemming voor ons overschot aan pompoenen", zegt Rob Haverkate, zorgwerkbegeleider bij zorgboerderij Slangenburg. "We kwamen bij onze locatie bij de abdij Bjorn Massop, de chef van Villa Ruimzicht, tegen die daar een film aan het opnemen was over wild. Hij vertelde dat hij met lokale seizoensproducten werkt en zo ontstond het idee om van de pompoenen soep en à la carte gerechten te maken. Dat was vorig jaar een daverend succes. Er zijn 1.500 koppen soep verkocht. De vraag kwam of we dit jaar weer willen leveren. Pompoen is een herfst- en winterproduct dat nu gegeten wordt. In dit seizoen dat tot en met december/januari loopt, leveren we 30 pompoenen per week aan Villa Ruimzicht." Zorgboerderij Slangenburg is ongeveer vier jaar geleden van start gegaan met het verbouwen van groenten en fruit voor de Voedselbanken. "We verbouwen groenten waar de mensen ook op een goedkope manier een lekker gerecht van kunnen maken", vertelt Haverkate. "Het moet niet zo zijn dat ze eerst nog euro's aan kruiden en specerijen moeten spenderen voordat het gerecht klaar is. We verbouwen onder andere sla, andijvie, savooiekool en boerenkool. Afgelopen jaar hebben we zo'n 300 kilo sperziebonen en meer dan 1000 kilo uien geleverd. In Doetinchem maken 165 gezinnen wekelijks gebruik van de Voedselbank en in de regio Winterswijk/Lichtenvoorde leveren we voor zo'n 350 gezinnen. Samen met Montferland zijn het 720 gezinnen. We proberen een constante toevoer van verse groenten, fruit en eieren te hebben." "Het is mooi dat de producten die over zijn toch weer tot hun recht kunnen komen en dat wij er mooie gerechten mee kunnen maken voor onze gasten", zegt Mayelle Schuurman van Villa Ruimzicht. "Op deze manier gaan we voedselverspilling tegen en kunnen we door onze samenwerking elkaar versterken."

www.vriendentuinenachterhoek.nl

Meer berichten

Shopbox