Foto: Gerreke van den Bosch
Ben Beijer bekijkt 't anders

Brugwachter

De bedieningstijden van de bruggen over de Oude IJssel in Doetinchem worden met ingang van 1 januari aangepast. De gemeente wil voorkomen dat het verkeer in de spitstijden vast komt te zitten door openstaande bruggen.

De bediening van de bruggen is een verantwoordelijkheid van waterschap Rijn en IJssel. Besloten is om tijdens de spitsuren, ’s morgens van zeven tot negen en ’s middags tussen vier en zes uur de bruggen niet meer te openen voor het scheepvaartverkeer.

Blijkbaar heeft de proef om de C.Missetstraat en Gaswal af te sluiten in het verleden geleerd dat de binnenstad doorgaande routes kent die belangrijk zijn voor een vlotte verkeersafhandeling.

Om de opkomende recreatievaart tegemoet te komen, worden tussen half april en half oktober de bruggen ook op zondag bediend. In de overige maanden blijven ze tijdens de weekeinden gesloten. "Dat is een behoorlijke besparing op de kosten", aldus het waterschap. Nu heeft men brugwachters aan het werk, terwijl er niet veel schepen langs komen, jammer geld.

De maatregel deed mij vanwege die brugwachters terugdenken aan een case die wij ooit tijdens een Managementopleiding over ‘dolgedraaid management’ kregen voorgelegd. Er werden in het voorbeeld uit de praktijk, drie bruggen en een sluis gebouwd en drie brugwachters in deeltijddienst genomen. Aangezien de brugwachters aangestuurd moesten worden werd er een chef aangesteld. Ook kwam er een boekhouder in dienst die natuurlijk niets kon zonder secretaresse die onder andere de dienstroosters moest uitwerken en beheren. Aangezien je zo’n groep werknemers niet zo maar aan kon laten modderen benoemde een hoofdambtenaar zichzelf als directeur brug- en sluiszaken. De organisatie bleek inmiddels zo ingewikkeld, dat er een raad van commissarissen in het leven werd geroepen. Deze raad besloot na jaren vergaderen dat er drastisch bezuinigd moest worden, waarop twee van de drie brugwachters werden ontslagen. Gelukkig gaat men bij ons verstandiger te werk.

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden