Foto: Gerreke van den Bosch
Ben Beijer bekijkt 't anders

IJsmeester?

Toen ik twee maand geleden een mail kreeg van het City management over de mogelijkheid mij op te geven voor een cursus in Soest om IJsmeester te worden twijfelde ik geen seconde. De hele zomer zag ik vanaf ons balkon rijen mensen staan om een ‘Italiaans’ ijsje te scoren. Alleen op heel warme dagen was het rond het middaguur rustiger in verband met de hitte aan de Oude IJssel.

De favoriete vakantiebestemming van onze kleinzoons is Italië, mede door het geweldige ijs. Op m’n telefoon staan foto’s waarop ze al vanaf hun tweede jaar zalig genietend staan afgebeeld met ijs om de mond. Bij oude foto’s komen we dezelfde plaatjes tegen van onze dochters. Prima herinneringen dus en nu kreeg ik zo maar de kans zelf ijsmeester te worden.

Vier weken later ontving ik de officiële uitnodiging met programma en wat bleek: die cursus werd niet gegeven om ook een ijsparadijs te kunnen openen aan de nieuwe boulevard van Doetinchem. Het was de bedoeling toe te treden tot het kwartet ijsmeesters van ‘Mooi Koor Man’ dat daarnaast ook al tien jaar het overgrote deel aan vrijwilligers levert, om bezoekers van entreebewijzen en schaatsen te voorzien, en voor een goede ijsvloer te zorgen.

Mijn zangvriend en hoofdijsmeester Nico Bieleveldt, destijds gerekruteerd door ras-organisator Joop Sars staat al vanaf het begin op de 350 vierkante meter grote overdekte ijsbaan ( niet aan één stuk gelukkig). Dankzij Hoofdsponsor Bax advocaten en meerdere plaatselijke sponsoren kan men al voor het dertiende jaar overdag van het schaatsen en ‘s avonds van curling of discoschaatsen genieten op het Simonsplein. Deze keer vanaf vrijdag 7 december tot en met zondag 6 januari.

Nadat onze kleinzoons dit jaar verteld is dat Sinterklaas niet echt bestaat, moet ik straks voorzichtig vertellen dat opa ook geen eigen ijssalon krijgt. Nu maar hopen dat ze ook met deze teleurstelling om kunnen gaan.

Goed gaon.

Meer berichten