10 vrouwelijke mensenrechtenactivisten voor wie geschreven wordt
10 vrouwelijke mensenrechtenactivisten voor wie geschreven wordt (Foto: afkomstig van Amnesty International)

Write for Rights: schrijven tegen onrecht helpt

‘Write for Rights’ in de bibliotheek van Doetinchem

Doe mee met de schrijfactie ‘Write for Rights’ van Amnesty International op zaterdag 8 december. Schrijf mee tegen onrecht. Van 12.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek West Achterhoek, IJsselkade 13, Doetinchem.

Op 10 december is de Dag van de mensenrechten. Van 20 november tot 10 december worden er wereldwijd persoonlijke brieven geschreven tijdens Amnesty’s schrijfactie Write for Rights. Om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ze geven hoop aan gevangenen die de mensenrechten verdedigen.

Ook in Doetinchem kun je schrijven voor 8 vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Je kunt een brief overschrijven of je ondertekent een voorgedrukte brief. Alle brieven die we schrijven vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook kun je een kaart schrijven aan activisten die onder druk staan zijn zodat zij weten dat er mensen over de hele wereld voor hen opkomen. Dat geeft hen de kracht om vol te houden.

Mahadine uit Tsjaad, die na de Write for Rights-actie in 2017 vrij kwam, liet ons weten: ‘Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie.’ Mahadine werd in 2016 opgepakt nadat hij de regering van Tsjaad had bekritiseerd. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen maar kwam uiteindelijk vrij.

Vorig jaar werden er vanuit Nederland maar liefst 173 duizend brieven verstuurd. Is jouw brief er dit jaar ook bij?

Voor informatie: 0314-346096, anneke@peerenboom.info

Meer berichten