Foto: Gerreke van den Bosch
Ben Beijer bekijkt 't anders

Burgemeester

De verouderde aanstellingswijze tot burgemeester wordt uit de grondwet gehaald, wat niet wil zeggen dat wij rechtstreeks gaan kiezen. Ik weet ook niet of dat iets toe zal voegen aan de plaatselijke democratie. Burgemeesters doen het hier goed omdat ze boven de partijen staan.

Toch is Nederland het buitenbeentje in Europa. In de meeste landen komen ze uit de lokale politiek. Er is een trend naar de gekozen burgemeester. Duitsland is trendsetter, Good old Great Britain volgt en Italië heeft hen met de gebruikelijke akkefietjes alleen in de grootste steden. Bulgarije, Cyprus, Hongarije, Polen, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Albanië, Bosnië- Herzegovina, Macedonië, Moldavië, Rusland, Servië en Turkije hebben al rechtstreeks gekozen versie en toch heb ik nooit het idee gehad dat we die landen als democratische heilstaat zien.

Veel mensen denken ten onrechte dat Frankrijk de rechtstreeks gekozen ambtsdrager kent. Hij en héél soms zij, wordt door de raad aangesteld. Zij blijken daarna zoveel macht te hebben, dat je daar niet altijd vrolijk van wordt.

Allemaal positief uit de bus

Vrijdag waren wij met een tafel vol buurtvrienden een avond gezellig uit eten, en kwam het gesprek op oud- burgervaders. Met uitzondering van ‘de afbraakburgemeester’ kwamen ze allemaal positief uit de bus, met als absolute tafelfavoriet, de heer Ad Havermans die later naar Den Haag vertrok. Iedereen betreurde zijn vertrek maar gunde hem die verdiende promotie. Een betrokken mens die samen met zijn vrouw midden in de samenleving stond. Aan tafel hoorden wij dat het helemaal niet goed met zijn gezondheid gaat. Iedereen die hem kent was er even stil van. Burgemeester Havermans werd niet rechtstreeks door ons gekozen, maar het ging wel zo voelen. Hij was er (zoals het ook hoort) voor alle inwoners. Ik ben zo vrij om mede namens u, hem en zijn echtgenote nogmaals te zeggen: Bedankt voor de warme betrokkenheid en bovenal:

Goed gaon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden