Foto: Roel Kleinpenning
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't uitgebreid anders

door Ben Beijer

Eindejaarscolumn

Als ik naar buiten kijk zie ik 'oud en nieuw'. De Oude IJssel, en de restauratie van de Walmolen, waar een nieuwe veilige stelling op komt.

Doetinchem - Op afstand volg ik de perikelen rond Domus in Wehl. Het Leger des Heils verloor veel goodwill ondanks goede voornemens. Het is misschien een speling van het lot maar als ik 'domus' intoets krijg ik bij spellingscontrole een foutmelding, en de woordsuggestie 'doms'.

Wehl

We kennen dat allemaal wel, je neemt je voor in het nieuwe jaar niet meer te roken of af te vallen, om er achter te komen dat goede voornemens alleen niet voldoende zijn. Wehl laat ook zien dat het anders kan. De dorpsraad schreef een vergadering uit over een zwerfafvalbrigade en nog die eerste avond waren er al 15 vrijwilligers die samen gaan zorgen voor een leefbaar dorp.

Gaanderen

Als ik naar mijn geboortedorp kijk, zie ik het Gaanderhuus, Gaanderens Mannenkoor, Filharmonisch Blaasorkest, Musical Producties Gaanderen en veel sportverenigingen die laten zien hoe hecht het dorp is. Ook een nieuw VVG. Wat Ronald Koeman met het Nederlands elftal doet, flikt trainer Lars Krabbenborg met VVG. Nu de kerkgemeenschap nog. Wel goede voornemens?

Doetinchem

Terug naar Doetinchem denk ik aan de grote plannen van de gemeente. Burgers boeren en buitenlui werden opgeroepen mee te denken aan het aantrekkelijk maken van de binnenstad en hoe de Oude IJssel bij het centrum te betrekken. Men vond dat we moeten kunnen flaneren met zicht op de Oude IJssel en dat de oost-west verkeersader dus autovrij moest worden. De proef werd als bekend een fiasco. Het idee om mensen achter de plannen te krijgen mislukte ondanks of misschien wel vanwege grote investeringen, en kwam als een boemerang terug. Het enthousiasme van een kleine groep werd tot frustratie van een groot deel van de bevolking. Bij een aangepaste proef werd er al wat beter geluisterd en bleef het oude IJsselconcert evengoed succesvol. De vrouw/man en andersdenkende in de straat wil ook na verkiezingen een gemeente met een luisterend oor. Laat de stadstrein in het nieuwe jaar maar weer naar het centrum van 'LKKR Doetinchem' tuffen, liefst vanaf en naar meer goedkope of gratis parkeerplaatsen buiten het ei. Verwelkom gasten als ze via de dan vernieuwde Terborgseweg compleet met groene toegangspoort en zicht op de historie van de oude Kazemat naar de binnenstad komen. Onder het nieuwe groen en op de vele gezellige terrassen van de binnenstad kunnen we dan toasten op 'het nieuwe'. Juich echter niet te vroeg met de kerstboodschappen in huis en een volle diepvries. Het leven kent ook z'n teleurstellingen, want zo maar komt Gordon toch nog met een kerstalbum vol oude nummers op de proppen.

Mijn wens voor u blijft, ook in 2019: Goed gaon.

Meer berichten