Foto: Roel Kleinpenning

'Klassieke verhalen in andere setting'

door Hans Hissink

Doetinchem - Dit jaar bestaat De Graafschap 65 jaar en schouwburg Amphion 50 jaar. Zij slaan de handen ineen voor de theatervoorstelling 'Veur altied, een prijzenkast vol verhalen.' "Eindelijk is er een samenwerking tussen de Achterhoekse cultuurgrootmachten De Graafschap en Amphion.''

Aankomende zaterdag en zondag wordt schouwburg Amphion omgedoopt in Dranphion. Een voorstelling met de lengte van een voetbalwedstrijd inclusief een broodnodige rust. Eddy Buiting die samen met Sjoerd Weikamp, Dennis van Amerongen en Maarten Hagelstein de productie in handen heeft, vertelt over het ontstaan van de voorstelling die geregisseerd wordt door Wim Maatman. "Wij liepen al heel lang met het idee rond, maar het kreeg pas handen en voeten na een ontmoeting met Charles Droste, directeur van Amphion. Daarna zijn we gewoon begonnen met de voorbereidingen."

Rode draad in de voorstelling is vooral de niet gevulde prijzenkast. "Het beschrijft met name het martelaarschap van het supporter zijn. Het mooie daarvan is de trots over de beperkingen die de club heeft, het amateurisme en de zelfspot. We zijn op zoek gegaan naar de waargebeurde verhalen die bepalen waarom een supporter zich, soms levenslang, aan de club verbindt. Anekdotes die bekend zijn geworden door overlevering en in de loop der jaren steeds iets sterker zijn geworden. Wetende dat enkele hoofdrolspelers ons zijn ontvallen zoals bijvoorbeeld trainer Fritz Korbach, maar ook vrijwilligers en supporters," legt Buiting uit. "Door de verharding en commercialisering van de voetbalwereld is juist nú behoefte aan al die mooie verhalen."

Via videobeelden, foto's en uiteraard live op het podium wordt aandacht besteed aan grappige, memorabele, maar ook historische en emotionele momenten. "Oud-spelers, oud-trainers, supporters, mensen op de achtergrond zoals vrijwilligers en sponsors, alles komt voorbij tijdens de voorstelling. Er wordt in het theater een sfeer gecreëerd zoals die ook op en rond het Spinnekopplein aanwezig is tijdens de thuiswedstrijden," vertelt Eddy Buiting.

"Eindelijk is er een samenwerking tussen de Achterhoekse cultuurgrootmachten De Graafschap en Amphion. Het is ontzettend leuk en verrassend om als voetballiefhebber de klassieke verhalen in een andere setting te beleven. Voetbal en theater wordt op deze manier een bijzondere, maar ook hele mooie mix. Bovendien is het een fantastische gelegenheid om voetbalsupporters in het theater te krijgen en misschien wel theaterbezoekers in het stadion," aldus Buiting, zelf fervent supporter.
De voorstelling op zaterdagavond begint om 20.00 uur, die van zondagmiddag om 14.00 uur. Voor beide voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Deze zijn te verkrijgen aan de theaterkassa én via de website van Amphion.

www.amphion.nl

Meer berichten