Foto: Roel Kleinpenning

'Ieder stilleven heeft een verhaal'

door Hans Hissink

Doetinchem - Op zondag 6 januari geeft de geboren Achterhoekse Louise te Poele in het Stadsmuseum Doetinchem een exclusieve rondleiding langs de door haar gemaakte negen Achterhoekse stillevens. "Van iedere gemeente heb ik iets symbolisch proberen te zoeken."

Kunstenaar Louise te Poele is geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde. Zij kreeg een aantal maanden geleden de opdracht om voor negen gemeenten in de Achterhoek een stilleven te maken, gebaseerd op hun rijke historie. Dit in het kader van 350 jaar Achterhoek. "Ik kwam in contact met Erna aan de Stegge van Cultuurmij Oost, projectleider van de themalijn Innovatie van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek. Zij zocht kunstenaars en vroeg mij of ik wilde meedenken over dit project. Stillevens zijn een beetje mijn handschrift, daar ben ik bekend mee geworden."

De stillevens bevatten objecten die verhalen vertellen over de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. De serie verbeeldt de samenhang van deze gemeenten in de Achterhoek. Louise is bij iedere gemeente langs geweest. "Ik heb aan burgemeesters, wethouders en bewoners gevraagd wat zij typisch vinden voor hun gemeenten, waar zij trots op zijn. Maar ook stadsarchieven en musea hebben een bijdrage geleverd aan de objecten die ik gebruikt heb voor de stillevens," vertelt de Achterhoekse kunstenaar die in Arnhem woonachtig is. Bij ieder stilleven is een verhaal te lezen. "Deze is herkenbaar en vertelt waar ieder stilleven symbool voor staat. Zie het als een soort handleiding bij het kunstwerk. Iedereen ziet er wel wat in. Vooral voor ouderen zijn de verhalen en kunstwerken heel herkenbaar."
De expositie is aangevuld met 17 werken die gemaakt zijn door leerlingen van het Rietveld Lyceum uit Doetinchem. De leerlingen uit de kunststijl derde klas hebben een oudere uit hun omgeving geïnterviewd. "Over die verhalen zijn stillevens gemaakt met voorwerpen en aandenkens uit het leven van die oudere. Deze mocht ik beoordelen. Heel leuk om te zien welke kunstwerken er uit die gesprekken zijn ontstaan."

De reizende expositie van stillevens door de negen gemeenten in de Achterhoek is in het Stadsmuseum nog te zien tot en met 6 januari. Op de laatste expositie dag komt Louise te Poele tussen 13.00 uur en 15.00 uur naar het museum. Zij vertelt dan uit eerste hand hoe het project tot stand is gekomen en hoe ze het heeft aangepakt. Tegelijkertijd is er een performance te zien waarbij op bijzondere wijze wordt uitgebeeld hoe de stillevens zijn gemaakt, in het bijzonder die van Doetinchem. Het stilleven van de gemeente Doetinchem is één van de negen werken. Het Stadsmuseum is gevestigd aan de Burgemeester van Nispenstraat 2 in Doetinchem.

stadsmuseumdoetinchem.nl

Meer berichten