In de protestantse kerk van Wehl ondertekenen kerkbestuurders de akte van samengaan. Links notaris Bas Schipper.
In de protestantse kerk van Wehl ondertekenen kerkbestuurders de akte van samengaan. Links notaris Bas Schipper. (Foto: Thijs Kroondijk)

Kerken gaan samen

Doetinchem - Twee protestantse gemeenten, die van Doetinchem en Wehl, zijn per 1 januari samengegaan. Er is een voorbereiding van anderhalf jaar aan voorafgegaan, gesprekken die steeds in een goede sfeer zijn verlopen.

Wehl zocht al enkele jaren naar een buurgemeente om mee samen te werken of samen te gaan. Uiteindelijk heeft de protestantse gemeente voor Doetinchem gekozen, omdat het dorp daarop is georiënteerd onder andere qua scholen. Sinds 2005 vallen beide gemeenten onder dezelfde gemeentelijke overheid.

De kerk van Wehl (ongeveer 300 leden) behoudt veel van haar zelfstandigheid. De protestantse gemeenschap blijft bijvoorbeeld bepalen hoe ze haar kerkdiensten en het bezoekwerk vormgeeft. Bestuurlijk valt Wehl nu echter onder de kerkelijke gemeente van Doetinchem, wat aan beide kanten als een versterking wordt ervaren.

Sinds midden 2018 zijn het kerkblad en de website van Wehl al opgegaan in die van Doetinchem. Aan de samengesmolten gemeente zijn de volgende predikanten verbonden: Ina Veldhuizen (De Huet-Dichteren), Helma van Loon (Gaanderen-Slangenburg) en Henk Boonen (Wehl). In de Catharinakerk is een vacature, die op zondag 13 januari wordt vervuld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden