Foto: Roel Kleinpenning

Beste Gelderse album voor Snow Coats

Doetinchem - De redactie van het VPRO-programma 3voor12 heeft het debuutalbum Take The Weight Off Your Shoulders van de Doetinchemse band Snow Coats verkozen tot beste Gelderse album. "Het album hebben we helemaal zelf opgenomen op de zolderkamer bij mijn ouders."

door Hans Hissink

Anouk van der Kemp is zangeres van de band en zag een bericht voorbij komen over het beste Gelderse muziekalbum. "Toe ik het bericht las dacht ik 'goh, leuk dat wij genomineerd zijn.' En dan scroll je in die lijst naar beneden totdat je ziet dat je gewoon op nummer 1 staat. Ja, natuurlijk is dat verrassend." Het debuutalbum van Snow Coats laat albums van Navarone en Donnerwetter achter zich.

Examenproject

Snow Coats is twee jaar geleden ontstaan vanuit een examenproject op het Rijn IJssel College waar Anouk, Frank Peters (bas), Daan (zang, banjo) en Joost Ebbers (drums) hun opleiding Muziekartiest volgden. "We zaten bij elkaar in de klas en in het examenjaar werden er bandjes gevormd en moest er een eigen nummer gemaakt worden. We kenden elkaar en de klik was er al. Het is dan extra leuk om examen te doen met elkaar," vertelt Daan. "Na vijf minuten was duidelijk dat het een indie nummer met iets van folk moest worden. Binnen twee uur was het nummer 'Tropical' een feit.

Het eerste nummer kreeg een vervolg. "We bleven bij elkaar en gingen door met het schrijven van eigen nummers. Er wordt een idee geopperd en samen schrijven we alles af. Het mooie daarvan is dat we allemaal onze eigen partijen schrijven," legt Anouk uit.

"Een jaar geleden hadden we een vrij rustige periode. Toen hebben we besloten om een album te gaan maken. Er lagen al wat nummers op de plank. Aangevuld met een aantal nummers die we in die periode geschreven hebben werd dat ons eerste album. Die hebben we opgenomen in onze eigen homestudio op de zolderkamer bij mijn ouders. Het is heel fijn dat je zelf verantwoordelijk bent voor het opnameproces en je bespaart heel veel geld," aldus Daan. "Bovendien heb je de ruimte om nog eens wat dingen te proberen voordat je het opneemt. In een gehuurde studio heb je die ruimte niet," vult Joost aan.

Anouk, Daan en Joost komen alle drie uit Doetinchem en volgen op dit moment hun opleiding aan United POP in Amsterdam. Frank komt uit Zevenaar en volgt de opleiding journalistiek in Tilburg. Over de toekomst zijn zij eensgezind. "We blijven niet stil staan, er zit een stijgende lijn in, live worden we steeds beter en we gaan door met nieuwe nummers schrijven. We hopen dat de nummers opgepakt worden door de grotere radiozenders en festivals zoals Lowlands. Daarnaast zou het mooi zijn om niet alleen in Nederland te kunnen optreden, maar ook steeds vaker in het buitenland."

snowcoatsband.com
 

Meer berichten