Historische kazemat weer tijdelijk zichtbaar voor publiek

Doetinchem - Komende week wordt de historische kazemat, die begin november vorig jaar werd vrijgegraven tijdens werkzaamheden aan de Terborgseweg in Doetinchem, weer tijdelijk zichtbaar voor publiek. De kazemat komt bloot te liggen ten behoeve van werkzaamheden waarbij de vondst 'fotogrammetisch' wordt vastgelegd. Gemeente Doetinchem organiseert samen met een aantal partners mogelijkheden voor het publiek om de vondst komende week van dichtbij te bekijken.  
 
Op verschillende, nog nader te bepalen, plekken in de nabijheid van de vondst worden 'kijkplekken' ingericht. Belangstellenden zijn van harte welkom om de kazemat vanaf die plekken op een veilige manier zelfstandig te bekijken. Daarnaast worden, in samenwerking met enkele partners, avondrondleidingen georganiseerd.  
 
Avondrondleidingen

Op dinsdag 15 en vrijdag 18 januari, tussen 19.00 en 21.00 uur, vinden ieder half uur avondrondleidingen plaats. Geïnteresseerden kunnen dan, onder begeleiding van een archeologisch deskundige, de verlichte kazemat van dichtbij bekijken. De aanwezige deskundigen geven bezoekers een inkijkje in de historische achtergrond van de bijzondere vondst. Ieder half uur gaat een nieuwe rondleiding van start. Is de groep vol, of komt men net ná de start van een rondleiding, dan kan warm en droog worden gewacht in de foyer van het stadhuis. Er wordt koffie en thee geserveerd en een presentatie getoond over de kazemat.  
 
Terugblik

Op vrijdag 9 november werden bij graafwerkzaamheden op de Terborgseweg (ter hoogte van ABN AMRO) resten van de oude Hamburgerpoort gevonden. Het blijkt om een kazemat – een soort bunker – met schietgaten te gaan. Archeologisch onderzoek wees eerder al uit dat er in dit gebied nog iets in de grond zou zitten van de oude stadspoort. De graafwerkzaamheden zijn daarom onder toezicht van een archeologisch adviesbureau uitgevoerd. Hierdoor is de vondst onbeschadigd vrij gegraven. 
 
Fysieke zichtbaarheid

Of en hoe de kazemat in de toekomst fysiek zichtbaar kan worden gemaakt, wordt op dit moment onderzocht. Alle opties worden in kaart gebracht en tegen elkaar afgewogen. In maart van dit jaar wordt hierover een besluit verwacht. 
 
Virtuele zichtbaarheid Nu de weg nog niet geasfalteerd is, wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een en ander alvast te documenteren. Documentatie gebeurt in de vorm van fotogrammetrie: een techniek waarbij objecten met speciale meetcamera's driedimensionaal worden vastgelegd. Aan de hand van deze beelden wordt een 3D model van de vondst geproduceerd. Dit 3D model kan dienen als basis voor mogelijke virtuele toepassingen.  
 
  

 
 
 
Na volgende week wordt de vondst ter bescherming weer afgedekt en wordt er tijdelijke verharding aangebracht zodat het verkeer op de Terborgseweg weer doorgang kan vinden. 

Meer berichten