Gabi Hunter: "Het is ontzettend mooi om mensen te helpen." (foto: Roel Kleinpenning)
Gabi Hunter: "Het is ontzettend mooi om mensen te helpen." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

"Hier kun je gewoon jezelf zijn"

Doetinchem - Dat Gaabs een bakwinkel is weet iedereen in Doetinchem en omgeving wel. Maar dat Gaabs ook een maatschappelijke functie heeft weten veel mensen niet. Stichting Komt voor de Bakker is net als de bakwinkel, een initiatief van Gabi Hunter. "Hier kun je gewoon je zelf zijn."

door Hans Hissink

De Doetinchem Doet Mee-award wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich in de gemeente Doetinchem op bijzondere wijze inzet voor een samenleving waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen. Dit jaar waren drie organisaties genomineerd. Uiteindelijk werd de award uitgereikt aan stichting Komt voor de Bakker. Deze organisatie biedt dagbesteding, begeleiding en reïntegratie. Door middel van een werkplek in bakwinkel Gaabs worden mensen geholpen de draad weer op te pakken.

Gabi Hunter, die jarenlang werkte in de verslavingszorg en psychiatrie, opende in 2012 haar bakwinkel Gaabs in de Hooge Molenstraat in Doetinchem. Inmiddels bevindt de winkel zich aan de Terborgseweg. "Ik bakte eerst taarten vanuit huis voor mij zelf en later voor familie en vrienden. Dat breidde zich steeds meer uit. In de zorg werkte ik met groepen jongeren in de dagbesteding waar bijna geen uitstroom was. Daar had ik ideeën over hoe dat anders zou kunnen. Vanaf het begin is de winkel een plek waar mensen een dagbesteding kunnen vinden of kunnen reïntegreren. De mensen die geweest zijn, zijn weer naar school of aan het werk. Het is ontzettend mooi om hen daarbij te helpen."
"Ik wilde een plek creëren waar je jezelf kunt zijn, geen druk is en toch middenin de maatschappij kunt staan. We zijn hier met ons allen anders dan anders. Maar we beseffen met ons allen wel dat we iets kunnen en dat is het maken van ontzettende mooie taarten. Maar ik wil mensen ook uit hun eenzame positie halen. Ook al komen ze alleen een kopje koffie drinken. Alleen het aanhoren van hun verhalen geeft hen al voldoening. Bovendien kan ik ze dan af en toe tips geven en eventueel doorverwijzen," vertel Gabi Hunter trots.

De energieke en actieve uitbaatster van Gaabs, tevens voorzitter van de Doetinchemse Ondernemersvereniging, heeft duidelijke plannen over de toekomst. "Natuurlijk wil ik dat Gaabs groter wordt. Dat nog meer mensen geholpen kunnen worden. Er zijn ook al heel veel ideeën over hoe nóg meer de verbinding gemaakt kan worden met het normale leven. Ik wil meer mensen een plek geven en hen de aandacht geven die zij verdienen."
Dat Gabi Hunter een mensen-mens is blijkt wel uit wat zij aan aan het eind van het interview vertelde. "Wij zijn allemaal mensen met kwaliteiten. De uitdaging is om alle kwaliteiten op een prettige manier uit de mensen te halen. Uiteraard met de aandacht die zij verdienen."

www.gaabs.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden