Foto: Joyce Goverde

Lezing 'Dit is autisme' enthousiast ontvangen in Doetinchem

Doetinchem - In de uitverkochte Schouwburg Amphion in Doetinchem woonden gisteren, 9 januari, bijna 800 mensen de lezing 'Dit is autisme' bij. In de pauze en na afloop ontvingen sprekers Colette de Bruin (orthopedagogisch gedragsdeskundige en grondlegger van de Geef me de 5-methodiek) en Fabiënne Naber (neurofysisch gedragswetenschapper) lovende reacties en beantwoordde een team van Geef me de 5-deskundigen en vrijwilligers allerhande vragen. 'Ik kijk nu al uit naar de volgende lezing', aldus een enthousiaste bezoeker.
 
'Wat een verhelderende en boeiende lezing. Ik kijk nu heel anders naar het gedrag van mijn kind', aldus een moeder van een zoon van 10. 'Ik vond het ook herkenbaar voor mezelf', reageert de vader van het jongetje. Het stel kijkt elkaar lachend aan. Een aantal tips gaan ze direct morgen uitproberen.
'Het is zo nodig om te begrijpen wat autisme is', vertelt Colette de Bruin. 'Of ze nu jong of oud zijn, veel of weinig streepjes (kenmerken van autisme) hebben, iedereen met autisme heeft last van dezelfde acht storingen. Dat kan zich op veel manieren uiten. Als je de oorzaak van dat gedrag kunt plaatsen, heb je ook de meest effectieve aanpak onder handbereik.'
 
'De uitleg over de werking van het brein in combinatie met filmpjes en praktijkvoorbeelden waren zeer beeldend', vertelt een zorgverlener van een woon-zorginstelling. 'Colette en haar Geef me de 5 methode zijn niet nieuw voor me, maar deze lezing was verdiepend en inspirerend. Ik zou graag willen dat we er binnen onze instelling mee gaan werken. Misschien toch eens vragen of ik geen post-hbo-opleiding van Geef me de 5 mag doen.' 'Dat zou voor onze school ook wel wat zijn', valt een docent van een middelbare school haar bij. 'Met deze kennis ga je anders het gesprek aan met een leerling die maar niet tot werken komt.'
 
'Geweldig om te zien hoe anders – positiever en met meer vertrouwen – mensen weer naar huis gaan na zo'n lezing', vertelt Manon Knook. Ze is ambassadeur van het eerste uur. Haar persoonlijke positieve ervaringen met Geef me de 5 deden haar besluiten dat ze meer wilde doen voor de organisatie. Nu werkt ze er en heeft ze een netwerk van ambassadeurs opgezet. 'Geef me de 5 heeft ons leven veranderd. We hebben positiever contact, mijn zoon is veel zelfstandiger geworden en weet zich nu in veel meer situaties goed te redden. Ook in sociale. Dit gun ik zoveel meer gezinnen.'
 
In de pauze en na afloop is het een drukte van belang bij de kraampjes waar Geef me de 5- deskundigen en -vrijwilligers de bezoekers te informeren over de methodiek en mogelijkheden om die onder de knie te krijgen. Van boeken tot cursussen tot de post-hbo-opleiding.
 
Op 26 maart 2019 komt Geef me de 5 opnieuw naar Doetinchem met de lezing 'De aanpak bij autisme'. Kaarten zijn voor € 15 euro te reserveren via www.geefmede5.nl.
Op 16 mei 2019 gaat de Geef me de 5 Basiscursus van start in Doetinchem.
Organisaties kunnen de lezingen en cursussen ook incompany inzetten. Op de website van Geef me de 5 is meer informatie te vinden.
 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden