Vrijwilliger doet iets leuks met kinderen die tijdelijk wat extra ondersteuning kunnen gebruiken.
Vrijwilliger doet iets leuks met kinderen die tijdelijk wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. (Foto: Yunio communicatie)

Home-Start: Een maatje voor een gezin

Affiniteit met ouders en kinderen die tijdelijk wat ondersteuning kunnen gebruiken? Home-Start verwelkomt graag nieuwe vrijwilligers voor ons project!

Een vrijwilliger kan soms het verschil maken door gewoon een luisterend oor te bieden, ervaringen uit te wisselen, samen iets leuks te doen of de buurt te verkennen. Dat soort kleine dingen bieden vaak al steun of geven lucht.

Wat is Home-Start?

Home-Start is een project waarbij vrijwilligers (opvoed)ondersteuning, praktische hulp en vriendschap bieden aan ouders met kinderen in de leeftijd van 0 – 14 jaar. Het doel is om te voorkomen dat dagelijkse problemen uitgroeien tot erger.

Elk gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat, bijvoorbeeld door ziekte, moeilijkheden met de kinderen, financiële problemen, spanningen op het werk of met de partner. In dergelijke situaties kan een vrijwilliger van Home-Start luisteren, meedenken, tips geven en kijken naar wat wél goed gaat. Op deze wijze helpen zij ouders om met een positieve blik naar hun situatie te kijken, waardoor ze weer meer zelfvertrouwen krijgen en uiteindelijk op eigen kracht verder kunnen.

Wat kan de vrijwilliger verwachten?

De vrijwilliger kiest of hij of zij ingezet wil worden bij gezinnen met kinderen van 0-7 jaar of kinderen van 7-14 jaar en bezoekt het gezin één dagdeel per week. Elk gezin komt in aanmerking, ongeacht inkomen, nationaliteit, geloof of gezinssamenstelling. Een vrijwilliger kan veel tijd en aandacht geven op basis van gelijkwaardigheid.

Home-Start stelt geen specifieke opleidingseisen aan vrijwilligers maar vraagt wel ervaring met opvoeden.

Voorbereidende cursus met E-learning

Op 12 februari start de cursus voor nieuwe vrijwilligers. Deze cursus wordt gegeven op de dinsdagochtend, in zes op één volgende weken. Door middel van een E-learning wordt de theorie aangeboden. Ook na de cursus worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door een professionele coördinator.

Home-Start biedt ook gezellige contacten met andere vrijwilligers en leert vrijwilligers bovendien veel over zichzelf : een mooie uitdaging!

Meer weten?

Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger neem contact op met een van de coördinatoren van Home-Start Achterhoek: Madelon Misasa via m.misasa@sensire.nl of 06 1012 3745 of

Nienke Wolsink via n.wolsink@yunio.nl of 0610306771

Home-Start is een onderdeel van Yunio jeugdgezondheidszorg

T: 0900-98 64, E: info@yunio.nl en W: www.yunio.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden