'Soms weet ik het gewoon even niet'


Rijinstructeur Eddy te Broeke geeft de voorlichtingsbijeenkomst rijvaardigheid in de praktijk. (foto: Roel Kleinpenning)
Rijinstructeur Eddy te Broeke geeft de voorlichtingsbijeenkomst rijvaardigheid in de praktijk. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Soms weet ik het gewoon even niet'

Doetinchem - "Ik kwam er goed vanaf tijdens mijn rijexamen", vertelt mevrouw Van der Willigen (73). "In een bochtje achteruit rijden lukte me prima, maar fileparkeren kon ik niet. Tijdens mijn examen hoefde ik dat onderdeel gelukkig niet te doen, want dan had ik mijn rijbewijs niet gehaald. Dat was ruim veertig jaar geleden. Ik heb in al die jaren nooit een nieuwe test moeten ondergaan om te kijken of mijn kennis van de verkeersregels nog up-to-date is. Terwijl er veel veranderd is in het verkeer. Als ik weer een nieuw bord zie, dan weet ik het soms gewoon even niet."

door Frieda Fennell

DOETINCHEM - Turborotondes, spitsstroken en een dubbele doorgetrokken streep met groen ertussen: het zijn slechts enkele van de talrijke wijzigingen in de verkeersregels .

Duurzaam veilig

"In de jaren tachtig startte de overheid het initiatief 'Duurzaam Veilig' dat zich richtte op het voorkomen van ongevallen. In de decennia die volgden werd 40 procent van de verkeersregels gewijzigd. Toch hoeft niemand een verplichte update van het rijbewijs te halen. Als je het eenmaal hebt, mag je gewoon doorrijden tot je 75ste. Pas dan krijg je een medische keuring",vertelt Wim Regenspurg (69), als vrijwilliger verbonden aan de Doetinchemse afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN).

Ongevallen

Het aantal senioren in de samenleving stijgt, waardoor er sprake is van een stijgende trend in het aantal ongevallen onder deze groep. VVN organiseert in samenwerking met de Gemeente Doetinchem en het Centraal Senioren Overleg een gratis opfriscursus rijvaardigheid. Regenspurg: "Veel ouderen zijn minder vertrouwd in het verkeer en dat leidt tot problemen. Ik ken ouderen die van Wehl naar Gaanderen via landwegen rijden om knelpunten te mijden."

De opkomst voor de cursus, gehouden op 23 januari, was ondanks de sneeuw hoog.

Lage instap

"Iedereen is gauw geneigd te denken 'ik kan 't wel'", vertelt Ben Wezendonck (73). "Maar als je ouder wordt, heb je gewoon niet hetzelfde reactievermogen als een jonger iemand. En ik kijk ook minder makkelijk over mijn schouder dan in het verleden. Vergelijk het maar met fietsen op een herenfiets. Jonge mannen fietsen zonder problemen op een herenfiets, maar als je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent, neem je toch liever een fiets met een lage instap. Er is veel gewijzigd sinds de jaren zestig waarin ik mijn rijbewijs haalde. Ik ben blij dat we een uurtje gesubsidieerde rijles kunnen volgen als aanvulling op de opfriscursus. Daar ga ik zeker gebruik van maken."


Er is een tweede cursusdag gepland op 9 mei waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn.

Opgeven hiervoor kan via de website van VVN afdeling Doetinchem. Hier is ook meer informatie te vinden.

www.vvndoetinchem.nl

Meer berichten