Foto: Roel Kleinpenning

Op de foto met jarige Dikkie Dik

door Carla van der Meer

Doetinchem - "BoekStart bestaat tien jaar en Dikkie Dik is veertig jaar", vertelt Wieb Broekhuijsen, directeur Bibliotheek West-Achterhoek. "Het is dus dubbel feest." Tientallen baby's en peuters zijn met hun ouders naar het feestje bij de bibliotheek gekomen. Ze worden voorgelezen en ze mogen op de foto met de jarige Dikkie Dik.

Ouders kunnen vanaf ongeveer drie maanden hun baby inschrijven voor Boekstart. Ze krijgen dan het BoekStartkoffertje met twee babyboekjes, een boekenlegger en een folder over voorlezen en ze worden gratis ingeschreven bij de bibliotheek. "Ter gelegenheid van tien jaar BoekStart zat er in één van de koffertjes een gouden boekenlegger waarmee de winnaar een boekenpakket krijgt", zegt Broekhuijsen. "De tweeling Ayana en Bjorn van 8 maanden waren de gelukkigen." "We lezen veel voor, dat vinden de kinderen heel leuk", zegt moeder Margo Lett-Jolink. "We hebben ook nog een zoontje: Lars van 2,5 jaar. Voorlezen vinden we heel belangrijk. De kinderen kijken plaatjes en wij vertellen erover. Vooral Ayana is helemaal weg van de boekjes. De jongens zijn wat ongeduldiger. Mijn man is Engels, dus we voeden de kinderen tweetalig op. Met veel voorlezen leren ze de klanken van de talen kennen."

Lauren van 2 is met moeder Esmee Godschalk en oma Karin Siebelink naar het feestjes gekomen. "Lauren is gek op boekjes en op Dikkie Dik", zegt haar moeder. "We hoorden dat Dikkie Dik vandaag hier is. Daar moeten we naar toe, vonden we." En inderdaad, Lauren is niet weg te slaan bij Dikkie Dik. "We lezen elke avond voor het slapen gaan een boekje voor. Dit hoort bij het ritueel van naar bed gaan", vervolgt Esmee. "Ook overdag lezen we voor. We hebben een tent in de woonkamer staan waar we lekker kunnen lezen. Mijn moeder las ook altijd veel voor en zelf lees ik ook veel. De kinderen worden er rustig van, maar ze leren ook veel over bijvoorbeeld dieren en kleuren in de boekjes. Het lezen is heel interactief. Lauren wijst plaatjes aan in de boekjes en wij vertellen. Het voorlezen is heel belangrijk voor de taalontwikkeling, maar ook voor de band van ouder en kind."

BoekStart is een programma van de bibliotheek voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Eén keer in de maand is er een bijeenkomst waarop de kinderen worden voorgelezen en de ouders elkaar kunnen ontmoeten. "De ouders krijgen bij het consultatiebureau een bon voor BoekStart", vertelt Broekhuijsen. "Het is goed voor de ontwikkeling om al vroeg met voorlezen te beginnen. De ouders praten met hun kind over de dingen die ze in de boekjes zien. Bijvoorbeeld welke geluiden dieren maken. Er zijn ook boekjes met geluidjes. De ouders kunnen de verhalen spannend en leuk maken. Kinderen die worden voorgelezen leren twee keer zoveel woorden als kinderen die niet voorgelezen worden. Het is dus heel belangrijk voor de taalontwikkeling." De volgende BoekStart is op vrijdag 8 februari. Meer informatie via: www.bibliotheekwestachterhoek.nl.

Meer berichten