Fedde gaat écht iets gaafs doen!
Fedde gaat écht iets gaafs doen! (Foto: Roel Kleinpenning)

Enkeltje Gaanderen – Oslo per kajak

door Frieda Fennell

Gaanderen - Hij heeft nog nooit op zee gevaren, maar dat houdt Fedde Schoemaker (22) niet tegen. Met zijn expeditiekajak vertrekt hij op 1 april vanuit Gaanderen voor een kajaktocht van 3.000 kilometer naar Oslo, Noorwegen.

Zenuwachtig is hij niet want zijn kajak is onzinkbaar. De tocht voert langs de Nederlandse, Duitse en Deense Wadden alvorens Fedde vanaf Noord-Denemarken oversteekt naar Zweden en langs de Noorse kust richting Oslo vaart. Daar wil hij gaan werken.
"Ik ben grootgebracht met kajakken. Op mijn 10e kocht ik op Marktplaats mijn eerste eigen kajak. Een goedkoop plastic ding waarmee ik veel op de Gelderse IJssel voer. Na het afronden van mijn studie, ging ik aan het werk. Ik spaarde eerst wat en kocht een mooie auto, maar er bleef iets knagen. Ik wilde altijd graag een reis maken en grenzen verleggen; iets echt gaafs doen!", vertelt Fedde vastberaden.
"Mijn ouders vonden het plan in het begin helemaal niets. Het is ook nog nooit gedaan vanaf Nederland. Inmiddels staan ze achter me en willen ze me op verschillende plekken langs de route bezoeken met een camper. De oversteek van Denemarken naar Zweden maak ik per veerboot, want die oversteek zien mijn ouders niet zitten."
Een jaar geleden begon Fedde aan de voorbereidingen. Op internet bekijkt hij allerlei filmpjes van expedities en hij onderzoekt welke route het beste is. "De tocht is niet onhaalbaar. Ik ga iedere dag veertig kilometer roeien waarna ik een rustdag inlas. Zo kan ik nog iets van de plekken bekijken waar ik langs vaar. Ik verwacht er zo'n 2,5 maand over te doen. Onderweg ga ik kamperen of huur ik een strandhuisje langs de kust. Ik zorg ervoor dat ik, naast alle kampeerspullen, altijd minimaal voor een week proviand bij me heb."
"Onmisbaar aan boord is mijn waterdichte powerbank op zonne-energie. Die gebruik ik om mijn telefoon, hoofdlamp en muziekoortjes op te laden. Ik zal me moeten wassen in meren of in de zee. Dat klinkt in eerste instantie niet verkeerd, maar op den duur zal ik de comfort van een warme douche gaan missen, verwacht ik. En natuurlijk is eenzaamheid een risico. Gelukkig vind ik het fijn om alleen te zijn", besluit Fedde.
De uitdaging van Fedde is te volgen op Instagram via oslo_ocean_seakayak_challenge. Met zijn tocht zamelt hij geld in voor The OceanCleanup, een organisatie van de Nederlandse milieuactivist en uitvinder Boyan Slat die plastic afval wil opruimen uit de oceanen. Doneren: www.gofundme.com/osloseakayakchallenge.

Meer berichten