Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Topfotograaf

Oude zwart-wit foto’s blijven trekken. Zo kreeg ik van mijn broer een reactie over de eerste patatzaak in Gaanderen. Hij corrigeerde me en stuurde als bewijs een prachtige foto van het eerste patathok naast de oude boerenbond aan de Hoofdstraat.

Bij het zien van dat bouwval kwamen de herinneringen boven. Dat de omschreven patatzaak onze hangplek was klopte wel, alleen had daar de brand niet plaatsgevonden, maar in het tweede ‘vrijstaande patathok’ er vlak naast aan de Rijksweg.

Door die oude zwart-wit beelden, zag ik de spectaculaire brand weer voor me. Zo ook het kordate ingrijpen van buurtbewoners. De muziekwinkel van Brugman was in de jaren vijftig, precies tegenover het patathok gevestigd. De vlam sloeg in de frituurpan en de eigenaar werd ingesloten door het vuur. Toen een wat oudere buurtbewoner riep 'gooi er een natte oude zak op', zei Gerard Brugman op zijn mooie droge manier: ‘goed idee, ga er maar op liggen’.

De hoofden stonden nergens op

Mooie herinneringen dankzij oude opnamen. Als wij de familiealbums van vroeger bekijken, is het altijd weer gokken wie er precies op de foto’s staan. We herkennen ome Willem omdat die altijd te korte broeken droeg en ome Gert omdat zijn schoenen altijd gepoetst waren. Tante Dina had wel de broek aan maar die zag je gelukkig niet. De hoofden staan bijna nergens op omdat mijn vader het opnameknopje altijd te hard indrukte.

Hoe anders is dat bij foto’s die de bekende Doetinchems fotograaf Henk den Brok maakt van evenementen in de stad en regio. De foto bij mijn recensie over de eerste voorronde van Amphion Open, bleek veel op die van mijn pa te lijken. www.achterhoekfoto.nl ( tip voor de hele regio) bracht de oplossing. Zoals altijd had Henk prachtige foto’s geplaatst en mocht ik er als vriendendienst een van gebruiken. Helemaal Top! fotograaf. Goed gaon

Meer berichten