De samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend door wethouder Ingrid Lambregts en Rick Hendrixen. Christie Geerts-Hendrixen en Nard Everdij kijken toe. (Roel Kleinpenning)
De samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend door wethouder Ingrid Lambregts en Rick Hendrixen. Christie Geerts-Hendrixen en Nard Everdij kijken toe. (Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Horecaplein wordt groene oase

Doetinchem - Op de plek van het inmiddels gesloopte pand van De Gelderlander aan de Grutstraat in Doetinchem wordt een horecaplein gerealiseerd. Dit Joop Sarsplein biedt 2000 vierkante meter aan terrassen en voor evenementen.

"Het moet een groene oase worden in de binnenstad", zegt Rick Hendrixen, die samen met zijn zus Christie Geerts-Hendrixen eigenaar is van het plein.

Centraal op het plein komen terrasjes. In de bestrating komt de historische stadsplattegrond van Doetinchem terug. Deze plattegrond krijgt QR-codes, waarmee de bezoeker informatie kan opvragen over diverse plekken in de stad.

Het glas-in-lood raam uit het trappenhuis van De Gelderlander is bewaard gebleven. Deze komt in drie delen terug op drie lessenaars op het plein. Het zijn blikvangers van 3,6 meter hoog.

De exploitant van de sportschool aan het plein stopt met de sportschool en gaat hier nu ook horeca vestigen. Tegen de blinde muur aan de Grutstraat komen twee informatiekasten als verwijzing naar de kasten waarin de krant De Gelderlander eerder te lezen was.

"We wilden verpaupering voorkomen", geeft Rick aan "We zitten met onze zaak tegenover deze plek en het is fijner om tegen een mooi plein aan te kijken dan tegen een vervallen gebouw."

Het was de bedoeling dat het plein eind april klaar zou zijn, maar de kelder van 3 meter diep die onder het pand zit, is volgestort met zand", geeft projectleider Nard Everdij van de gemeente aan. "Dat moet eerst goed kunnen inklinken om verzakking te voorkomen. Het plein zal nu voor de zomer klaar zijn."

De inrichting van het plein kost 639.000 euro. 300.000 euro komt van de gemeente Doetinchem. Hendrixen betaalt 125.000 euro en voor de rest wordt subsidie aangevraagd bij de provincie.

Meer berichten