Clemens Cornielje (midden) op bezoek in Oude IJsselstreek eind 2017.
Clemens Cornielje (midden) op bezoek in Oude IJsselstreek eind 2017. (Foto: Roel Kleinpenning)

Orde van Positieve Umdraey voor Clemens Cornielje

Doetinchem - Het bestuur van Carnavalsvereniging De Umdraeyers te Doetinchem heeft op voordracht van het Permanent Adviescollege van deze vereniging besloten de 'Orde van de Positieve Umdraey' toe te kennen aan Clemens Cornielje.

De toekenning komt voort uit de signalering dat Cornielje Gelderland in de afgelopen jaren een grote dienst heeft bewezen. Als Commissaris van de Koning(in) toonde hij zich een bestuurlijk leider met een open en onbelaste houding die open staat voor verhalen van authentieke mensen aan de basis van de samenleving met altijd al gevoel voor de specifieke situatie voor de problemen van het oosten.
Hij zag dat na de herindeling in 2005 de Achterhoek zijn eigen positieve umdraey kon maken en stimuleerde de Achterhoekers hiermee zeer! Hem kenmerkt positieve standvastigheid met blijvend respect, toewijding, strijdlust en levenslust.

Cornielje nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een kort officieel programma op zaterdag 2 maart in het Stadhuis van Doetinchem.
Herman Kaiser, lid van het Permanent Adviescollege, gaf in zijn laudatio de motivatie welke tot de voordracht heeft geleid. Hierna sprak de Stadsprins van Leutekum Prins Bertie 1e de oorkonde van benoeming uit waarna de Orde en de bijbehorende oorkonde aan Cornielje werd overhandigd door Vorst Jonkheer Ilja Weijers, voorzitter van carnavalsvereniging De Umdraeyers.

De 'Orde van de Positieve Umdraey' werd eerder uitgereikt aan:
1990: Drs. E.H.T.M. Nijpels
1992: Veilig Verkeer Nederland VVN
1994: NORMAAL
1997: André Rieu
2000: Het Kabinet Drees IV
2006: Dr. Otto von der Gablentz
2008: Prof. Dr. J.A.M.F. Vaessen
2011: Mevrouw Drs. Clémence Ross-van Dorp
2014: De Zwarte Cross
2017: Joop Sars

Meer berichten