Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Langer thuis blijven

De Rozengaardseweg gaat op de schop en krijgt dezelfde uitstraling als de Terborgseweg, dat komt er prachtig uit te zien. Nadeel blijft dat er smallere wegen komen door de brede tussenstrook met bomen. Het is te hopen dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan als bij uitzendbureau B&D.

Dat er op de Rozengaardseweg ruim baan wordt gemaakt voor fietsers op vrijliggende fietspaden is perfect. Kan men met elektrische fiets of scooter wat harder rijden. De verbeteringen hebben ook een schaduwzijde, behalve die van de bomen. De verkeerslichten op de kruising met de Dr. Hubernoodtstraat gaan weg. De gemeente vindt blijkbaar dat die de snelheid van de dagelijkse verkeersstroom van zo’n 7.000 voertuigen er uithalen.

Die schaduwzijde is het gevaar voor de niet zo mobiele voetganger die vanuit de stad naar slager en/of supermarkten aan de overkant wil. De gemeente weet dat het voor ouderen met of zonder rollator moeilijk wordt zonder ongelukken de overkant te halen. Aangezien men denkt dat deze mensen op het middenstuk voldoende op adem kunnen komen voor de volgende horde, vindt men dat aanvaardbaar.

Doet mij denken aan Leo Smits uit Gaanderen die zei: ‘Vroeger renden wij als kind naar de straat om een auto te zien, nu ben ik fysiek zo slecht dat ik hard moet rennen om er niet met de kont onder te komen.’ Het is blijkbaar te lastig om rekening te houden met deze leeftijdsgroep, terwijl er steeds meer komen. Het beleid, ouderen langer thuis te laten blijven, heeft de gemeente misschien op het verkeerde been gezet om de verkeerslichten weg te halen. Ouderen die niet flink door kunnen lopen zullen het straks terecht uit hun hoofd laten daar boodschappen te gaan halen. Wordt een extra taak voor mantelzorgers, met het bijkomende ‘voordeel’ dat die oudjes dan echt langer thuis blijven. Goed gaon.

Meer berichten