Foto: Roel Kleinpenning

Bijzondere boeken- en platen collectie

Wehl - Liefhebbers van boeken, lp's en cd's kunnen in het weekend van 22, 23 en 24 maart hun hart ophalen tijdens de verkoop van de collectie uit de nalatenschap van Edgard Vreuls. Zijn partner Theo Belt vindt het, anderhalf jaar na het overlijden van Vreuls, tijd om afscheid te nemen van deze collectie. "Edgard zou het leuk gevonden hebben als hij zag dat zijn boeken en lp's een goede bestemming krijgen", zegt Belt.

door Carla van der Meer

"Edgard was altijd met muziek bezig", zegt Belt. "Het wegdoen van zijn levenswerk is moeilijk, maar ik weet zeker dat hij het zo zou willen. Hier staat het alleen maar. Elke keer word ik ermee geconfronteerd en dat is moeilijk. Er zijn al mensen hier geweest die heel enthousiast waren over de collectie."

De collectie bestaat voornamelijk uit klassieke werken, waaronder 2.500 lp's en cd's met klassieke muziek. Nog eens 100 lp's met populaire muziek. "Edgard was muziekleraar", vertelt Belt. "Hij gaf les in godsdienst- en muziekwetenschappen in Amsterdam. Hij had de lp's en boeken nodig voor zijn lessen en voor cursussen die hij gaf. Vandaar de uitgebreide collectie op het gebied van muziekwetenschappen en religie. Er waren ongeveer 3.000 boeken, maar er zijn al wat liefhebbers langs geweest die boeken gekocht hebben. Ik schat dat er nu nog zo'n 2.500 zijn. Het is literatuur en muziek die de eeuwen bestrijkt. Zoals Middeleeuwse muziek en renaissance. Alle bekende namen als Bach, Brahms en Beethoven zitten ertussen. Maar ook zoveel anderen. Teveel om op te noemen. Er zitten componisten bij waar ik nog nooit van gehoord had. Zoals de Marenzio Madrigalen, orgelmuziek van Scheidemann en vioolconcerten van Charles Ives. Ook zit er veel opera bij. Zo kan ik nog wel uren doorgaan. Voor de muziekliefhebber, die verder wil kijken dan de bekende namen, is het de moeite om te komen kijken en zich te laten verrassen."

Ook zijn er boeken over het Jodendom, de Grieken en de Romeinen, psychologie en reisboeken. "We hebben reizen georganiseerd voor studenten naar Rome, Wenen en Berlijn", vertelt Belt. "Edgard was de gids en wist alle informatie over die steden. Ik regelde de vliegreizen en de hotels. Het leuke was dat je als groep op plekken komt, waar je anders niet binnen zou komen. Een groep opent deuren." De collectie bevat veel bladmuziek, bijna uitsluitend voor piano's, klavercimbels en orgels. Er zijn ook nog een piano en een klavercimbel te koop. Op www.Miev.nl zijn publicaties van Edgard gratis te downloaden. Bij de collectie zijn deze ook in geprinte vorm aanwezig. "Ik kom steeds meer tot de conclusie dat Edgard mijn leven verrijkt heeft", zegt Belt. "Als ik hem niet had leren kennen, dan had ik van veel zaken geen kennis genomen."

De verkoop van de collectie van Edgard Veuls is op vrijdag 22 maart van 15.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 23 en zondag 24 maart van 13.00 tot 17.00 uur bij Workshopstudio, Grotestraat 13 in Wehl.

www.Miev.nl

Meer berichten