Merle Besselink en Nathalie Heurnink uit Gaanderen. (foto: Roel Kleinpenning)
Merle Besselink en Nathalie Heurnink uit Gaanderen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Familiedag Downkern Doetinchem: 'Een feest voor de kinderen'

Doetinchem - Dat er behoefte is aan een familiedag waar kinderen met een downsyndroom en hun ouders elkaar ontmoeten, werd afgelopen zaterdag duidelijk. Het was druk en gezellig bij het evenement dat jaarlijks georganiseerd wordt. "Er is van alles te doen. Van schmincken tot ballonkunstenaar."

door Hans Hissink

Downkern Doetinchem is eind 2011 als lokale kern van de landelijke Stichting Downsyndroom opgericht. De kern heeft als doel ontmoetingen en activiteiten in de Achterhoek en de Liemers te organiseren, gericht op zowel kinderen met het Syndroom van Down als op hun ouders en verzorgers. Hier kunnen op een ongedwongen manier kennis en ervaringen uitgewisseld worden.

Ieder jaar op 21 maart is het Wereld Downsyndroomdag. Rondom die datum wordt ieder jaar een familiedag georganiseerd door Downkern Doetinchem. Afgelopen zaterdag vond die plaats in het Graafschap College aan de Kennedylaan in Doetinchem. Marleen Arentz is bestuurslid van Stichting Downsyndroom Kern Doetinchem. "Dit jaar zijn er zo'n 90 aanmeldingen geweest voor de familiedag. Daarnaast komen mensen spontaan hier naar toe. Bezoekers komen uit de hele regio. Wij zijn geen clubje waar je bij moet horen. Het is geheel vrijblijvend, je kunt gewoon aanschuiven."

Afgelopen zaterdag stond de familiedag vooral in het teken van een muzikale familievoorstelling van Warboel, het bekende duo dat muziek maakt voor, maar vooral met kinderen. "Over het algemeen bezoeken kinderen van 0 tot 18 jaar de familiedag. Het is echt een feest voor de kinderen. Velen komen met hun ouders ieder jaar weer terug," aldus Marleen Arentz.

Mart Visser is met zijn ouders al vele jaren bezoeker van de familiedag. "We komen hier al acht jaar, net zolang als Downkern Doetinchem bestaat. Mart geniet iedere keer weer. Vandaag vooral omdat Warboel komt," vertelt Wilma Visser, moeder van Mart.
Nathalie Heurnink komt met haar dochter Merle ook al jaren naar de familiedag. "Het is heel fijn om herkenning te vinden, andere mensen te zien en te spreken. Een ideale gelegenheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Je bent met allemaal gelijken, dus je valt niet zo op. Naast dat het nuttig en leuk is voor de ouders, vindt Merle het ontzettend leuk."

downkerndoetinchem.nl


 

Meer berichten