Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Ben Beijer bekijkt 't anders: Iconisch

De gemeente Doetinchem heeft een wijs besluit genomen over de kazematten. Het is nu nog even zoeken naar een goede verkeersafhandeling voor de Terborgseweg en instanties en overheden die flink in de buidel willen tasten. De gekozen vorm van een glasplaat is waarschijnlijk financieel de meest haalbare.

Er blijven natuurlijk altijd burgers die klagen over de kosten en pleiten om de kazemat te laten waar die is. Net als in het verleden, zand erover en doen alsof de geschiedenis niet bestaat. Lijkt een beetje op wat vrienden in Israël meemaakten. Bij de Klaagmuur hoorden ze een man zachtjes maar goed hoorbaar tegen z’n vrouw zeggen: “Toe dan, nu ben je er, en voor het eerst zou je ineens niks te klagen hebben? Lijkt me toch wel héél toevallig".

Om geld vrij te maken binnen de gemeentebegroting zou men het kazemattenproject misschien (deels) onder kunnen brengen bij de bestaande projecten als publieksmarketing en het totaalplan Oude IJssel - Binnenstad. Binnen die ontwikkelingsvisie is een “iconische” loopbrug naar de Bleek ingetekend als attractie, waar de overkant niet zo blij van wordt. Begrijpelijk omdat er 300 meter verder al een mooie brug zonder verkeersstroom beschikbaar is. Door het geld van die ‘zogenaamde attractie’ in het project Kazematten te steken wordt Doetinchem een echte attractie rijker. Een wegverlegging t.b.v. de Kazematten is misschien ook zinvoller dan de geplande ombuiging in de C. Missetstraat en kan als dat nodig is mooi tegen elkaar weggestreept worden als er echt keuzes gemaakt moeten worden. Als u wilt zien hoe die ambitieuze “Totaalplannen Oude IJssel en binnenstad’ er uit zien kunt u terecht in het StadsLab dat sinds kort gevestigd is in die andere iconische publiekstrekker, de prachtig gerenoveerde Walmolen. Dinsdags van 9 tot 12 uur, ‘s-woensdags van 13 tot 17 uur of op afspraak. Goed gaon.

Meer berichten