Arie Kappert: "We willen de verhalen die er zijn behouden voor de volgende generatie." (foto: Roel Kleinpenning)
Arie Kappert: "We willen de verhalen die er zijn behouden voor de volgende generatie." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Bezoekerscentrum Loolaan

"We dachten eerst dat het gebouw op de begraafplaats een wat rare plek zou zijn voor ons Bezoekerscentrum", zegt voormalig bergingsofficier Arie Kappert van Stichting Doetinchem Herdenkt. "Maar bij nader inzien blijkt het juist zo gek nog niet, want er zijn hier op de begraafplaats ook een aantal oorlogsgraven. Dat sluit helemaal aan bij wat wij als stichting willen vertellen."

Door Carla van der Meer

Doetinchem – Stichting Doetinchem Herdenkt heeft haar intrek genomen in de voormalige aula op het algemene begraafplaats aan de Loolaan in Doetinchem. De stichting heeft hier in dit Bezoekerscentrum Loolaan een informatie- en documentatiecentrum gevestigd waar ze informatie geeft en documentatie laat zien over de Tweede Wereldoorlog. "We willen de verhalen die er zijn behouden voor de volgende generatie", laat Kappert weten. "De generatie die de oorlog meegemaakt heeft, wordt steeds kleiner. Het is belangrijk dat de jeugd weet wat in de oorlog, 75 jaar geleden hier in Doetinchem gebeurd is. Als we dat niet vertellen en laten zien, weet straks niemand het meer. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en verhalen over de oorlog delen. Door oorlog besef je hoe kwetsbaar de samenleving is. De oorlog heeft een grote stempel op Doetinchem gedrukt." De aula op de begraafplaats blijkt een geschikte plek. "Hier op de begraafplaats liggen ook veel slachtoffers van het bombardement in maart 1945", zegt Kappert. "We kunnen hier over de graven vertellen aan de bezoekers die er komen. Er komen ook bezoekers uit het buitenland, want hier zijn ook graven van geallieerde soldaten. Ze zijn allemaal hier in de buurt om het leven gekomen. De Britse Peter Thorne is een apart verhaal. Hij was in 1943 al krijgsgevangen genomen bij Hardenberg. Hij overleed in 1945 op 21-jarige leeftijd in het Sint Jozefziekenhuis."

Stichting Doetinchem Herdenkt is vorig jaar opgericht in aanloop naar 2020 wanneer het 75 jaar geleden is dat de oorlog is beëindigd. Maar de stichting had nog geen locatie om haar documentatie over de Tweede Wereldoorlog te laten zien. Het Bezoekerscentrum Loolaan is een dagdeel in de week geopend. Op dinsdag 2 april is er speciale aandacht voor de bevrijding van Doetinchem op 1 en 2 april. Op het Canadese ereveld worden dan bloemen gelegd op de graven van de in Doetinchem gesneuvelde Canadezen. Het Bezoekerscentrum dan open van 13-17 uur. (foto: Roel Kleinpenning)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden