Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer kijkt uit op de Walmolen vanaf zijn appartement. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)
Ben Beijer bekijkt 't anders

Grote boodschap

Deze week kregen we bezoek van kennissen uit de Randstad die ons complimenteerden met ons toilet. Wij zijn blij met ons appartement maar een speciaal compliment over het toilet vonden wij wat raar. Vooral de opmerking 'Nooit verwacht dat het in Doetinchem al zo perfect voor elkaar zou zijn' konden wij niet plaatsen.

Op mijn vraag of ze dachten dat wij in de Achterhoek nog achter een heg of op een emmer zouden poepen, werd lachend gereageerd. Onze gasten bedoelden niet ons privé domein maar het openbare toiletgebouw.

Het echtpaar had de auto, goedkoop geparkeerd op de Varkensweide omdat ze langer in de stad wilden blijven. De vrouw kreeg op weg naar de binnenstad hoge nood en hij had toen het toiletgebouw gezien. 'Wij hebben daar een sleutel van' zei de man, en ik dacht: nee hé het lijkt wel zo’n Duitser met: “Wir haben alles Zuhause”. Hij liet ons vervolgens een sleutel zien, die zou passen op “ons Toilet”. Het bleek een zogenaamde Eurosleutel.

Bij onze buren van het StadsLab in de Walmolen kreeg ik te horen dat men inderdaad is aangesloten bij die Europese organisatie. Sleutels voor gratis toegang tot alle aangesloten toiletgebouwen in Europa kunnen gekocht worden door mensen vanaf 70 jaar en mensen met een fysieke handicap of functiebeperking. In heel Europa, met koploper Duitsland, is dit systeem in gebruik. In Nederland vooral in grotere plaatsen als Amsterdam op Het Waterloo - Leidse- en Koningsplein, in Deventer, Eindhoven, Leiden, etc. Wij beaamden dat wij hier wel met meer zaken voorop lopen.

Heel anders dan ooit in Dinxperlo waar het mobiele toilet voor de markt een dag langer bleef staan. Een nietsvermoedende Duitse gaste raakte tijdens haar grote boodschap in hogere sferen omdat het toilet waar zij op zat werd opgetakeld en door de kraanmachinist achter op een vrachtauto werd gezet. Goed gaon.

Meer berichten