Jongeren tijdens een World Servants-bouwproject in Ecuador in 2018. Foto: Jorit Bergsma
Jongeren tijdens een World Servants-bouwproject in Ecuador in 2018. Foto: Jorit Bergsma (Foto: Jorit Bergsma)

Doetinchemmers gaan bouwen voor cacaoboeren in Ecuador

Een Doetinchemse (jongeren)groep gaat in de zomer van 2020 op project naar Ecuador. Ze gaan in het Latijns Amerikaanse land bouwen aan een gebouw voor een coöperatie van cacaoboeren. Er is nog ruimte voor enkele jongere deelnemers om mee te gaan op deze werkvakantie.
Het betreft een project van de organisatie World Servants. Al twee keer eerder is er een groep vanuit  Doetinchem op project gegaan voor World Servants om in een ontwikkelingsland een werkvakantie te besteden aan het ‘bouwen aan verandering’.

Een projectgroep, die sinds medio vorig jaar bezig is met de voorbereiding, heeft begin van dit jaar gekozen voor project(land) Ecuador en dit bouwproject bij cacaoboeren, omdat het aansluit bij het fairtrade-karakter van de kerkelijke gemeente Doetinchem (PGD) en van de burgerlijke gemeente Doetinchem. Met dit project kan vanuit Doetinchem een bijdrage worden geleverd bij de basis van de fairtrade-productie in Ecuador.

World Servants werkt in Ecuador samen met partners die werken aan coöperatievorming en training bij kleine cacaoboeren. In het gebouw, waar de deelnemers samen met de lokale bevolking aan gaan bouwen, kan de cacao worden opgeslagen en verwerkt en is ruimte om de cacaoboeren (bij) te scholen in teelttechniek, opslag en verwerking. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de cacao verbetert en de boeren meer marktmacht genereren, waardoor ze een betere prijs voor hun cacao krijgen waarvan ze kunnen bestaan.

Vanuit Doetinchem zijn eerder twee succesvolle World Servants-projecten gerealiseerd: de bouw van klaslokalen, lerarenwoning en latrines in Malawi (project DoeMalawi in 2013) en de bouw van een gemeenschapshuis en enkele huisjes in een gemeenschap van leprosen in Myanmar (project DoeMyanmar in 2017).

De projectgroep, waarvan de leden deelnemer waren aan een of beide eerdere Doetinchemse World Servants-projecten, streeft voor het nieuwe project naar een gemengde groep van zo’n 25 personen, zowel jongeren als ouderen. Na twee informatiebijeenkomsten in februari en maart zijn er nu zo’n 20 aanmeldingen. Er is dus nog ruimte voor enkele deelnemers, met name jongeren (vanaf 16 jaar) uit (de omgeving van) Doetinchem. Naast bouwen is er in het project ook ruimte voor contact met de lokale bevolking en culturele uitstapjes.
Hoewel de reis een christelijk karakter heeft, hoeven deelnemers geen lid te zijn van een kerk of gelovig te zijn. Respect er voor hebben, is voldoende. De deelnemers moeten een eigen bijdrage betalen en samen actie voeren om de kosten van het project bij elkaar te krijgen.
Meer informatie is te vinden op de website www.worldservantsdoetinchem.nl (website wordt nog verder ontwikkeld). Ben je geïnteresseerd: stuur dan een mail naar info@worldservantsdoetinchem.nl.

Meer berichten