Mouwen worden opgestroopt en de krat met plantjes wordt beet gepakt. (foto: Roel Kleinpenning)
Mouwen worden opgestroopt en de krat met plantjes wordt beet gepakt. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Voetbal is een universele taal

Doetinchem - Vier maanden lang trekken leerlingen van het Zone College op met leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) van het Graafschap College. In de schakelklas krijgen jongeren die uit het buitenland komen onderwijs in de Nederlandse taal en op het gebied van inburgering. Present Doetinchem organiseert het zogenaamde Meet & Connect Junior project.

door Frieda Fennell

Projectcoördinator Carlijn Wiltink legt uit: "We willen Nederlandse jongeren en jongeren die uit hun land zijn gevlucht aan elkaar koppelen, met elkaar verbinden en er zo voor zorgen dat ze meer begrip voor elkaar krijgen."

Verdwaald

Op 16 april vond een projectmiddag plaats; groepjes leerlingen gingen op verschillende locaties aan de slag met praktische activiteiten zoals tuinieren, bestraten en koken.

Bo Lammersen (16), Sander Voortman (15) en Rick Pennings (15) van het Groene Lyceum klas 4L1 zijn met de fiets onderweg naar Zorgboerderij Slangenburg. Daar wordt vandaag gewerkt in de moestuin. Geboren Eritreeërs Zere Gebreab (19) en Meron Frezghikifle (17) zijn inmiddels per auto gearriveerd met Josefien Nahuis van Present Doetinchem.

Er gaat een telefoon. De jongens van het Groene Lyceum zijn verdwaald. Zere en Meron staan afwachtend op het erf. Dan komt uit de schuur een bal tevoorschijn; enthousiast trappen ze een balletje. Enkele minuten later slingeren Bo, Sander en Rick de landweg op.

Weinig verschillen

Josefien neemt het woord: "Leuk dat jullie er allemaal zijn. Vandaag gaan we sla en andijvie poten. Wie heeft er deze week nog andijvie gegeten?" Een paar handen gaan de lucht in. Niet die van Zere en Meron. "Laten we eerst een boterham eten en wat drinken en dan gaan we aan de slag!"

Bo Lammersen (16) vertelt: "Dit is de derde activiteit die we samen uitvoeren sinds de start van het project. Ik vind het vernieuwend. Ik kom niet vaak ik aanraking met mensen van een buitenlandse afkomst."

Sander Voortman (15) vult aan: "Tijdens de vorige activiteit presenteerden we onszelf aan de leerlingen van de ISK. We blijken eigenlijk helemaal niet zoveel te verschillen. We hebben dezelfde hobby's en ideeën over de toekomst."

Meron: "Na de ISK wil ik naar het MBO. Ik heb wel wat Nederlandse vrienden via mijn werk als keukenhulp en via voetbal".

"Voetbal verbindt", lachen de jongens op de achtergrond.

Andijviestamppot

De jongens gaan enthousiast te werk. Mouwen worden opgestroopt en de krat met plantjes wordt beet gepakt. "Ik heb thuis ook een moestuin", vertelt Bo enthousiast. Zere reageert: "Ik heb nog nooit in de tuin gewerkt. Wat is andijvie eigenlijk?"

"Misschien moeten we het project deze zomer afsluiten met een gezamenlijk diner. Op het menu: andijviestamppot", besluit Josefien.

stichtingpresent.nl/doetinchem

Meer berichten