De BeestenBende viert tiende verjaardagsfeestje

Doetinchem - Het centrum van Doetinchem kleurt woensdagmiddag 24 april fris geel. Want tientallen dierenhelden van De BeestenBende verzamelen zich dan achter Grand Café 'Doetinchems Meisje' om het tienjarige bestaan van 'hun' leefbaarheidsproject te vieren. Dat gebeurt geheel in BeestenBende-stijl, met een speurtocht, spelletjes en een poffertjeskraam.

In tien jaar tijd hebben ruim 1800 kinderen en hun ouders hun buurt beschermd tegen zwerfafval, zodat het er fijn wonen blijft, voor mens én dier. Populaire wijken om hun opruimronde te maken zijn volgens BeestenBenders De Huet, Dichteren en Schöneveld. En het afval dat ze vooral tegenkomen? 'Plastic, blikjes en sigarettenpeuken', vertelt Bende-lid Sven (8 jaar).

Een knallend feestje

Als dank voor hun goede werk maken de dierenhelden regelmatig spannende dierenavonturen mee. Deze keer staat ze een knallend feestje te wachten. Wethouder Rens Steintjes (o.a. Afval en BUHA) geeft samen met BeestenBende-mascotte Sep het startschot van het verjaardagsfeest. En een feestje hebben de dierenhelden volgens de wethouder zeker verdiend: 'Ik ben trots op de BeestenBende-leden uit Doetinchem die zich in de afgelopen tien jaar voor hun buurt hebben ingezet. Samen met hun ouders geven zij het goede voorbeeld als het aankomt op de aanpak van zwerfafval. We maken er met zijn allen een gezellige, feestelijke middag van!'

Eerst krijgen de BeestenBenders een speciaal bandje om, zodat ze extra herkenbaar zijn. Vanaf het Grand Café lopen ze in een grote optocht, met muziek, richting het Simonsplein. Eenmaal daar starten de festiviteiten. De kinderen kunnen meedoen aan een speciale zwerfafvalrace en daarna lopen ze in groepjes een fotospeurtocht door het centrum van Doetinchem. En als de kinderen na al dat speuren trek hebben gekregen, staat er een poffertjeskraam klaar. Om 17:00u is het feestje afgelopen.

Het BeestenBende project

De BeestenBende is een gratis 'club', voor kinderen van 6 tot 12 jaar uit gemeenten in heel Nederland. Als BeestenBende-lid help je mee om je buurt schoon te houden voor mens én dier. In ieder geval één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minstens één volwassen begeleider. Als blijk van waardering maken de bendeleden in de loop van het schooljaar allerlei spannende avonturen mee, binnen en buiten de gemeente. De BeestenBende is een (wetenschappelijk onderbouwd) concept waarbij kinderen actief invloed hebben op de leefbaarheid van hun buurt. Het initiatief is enige jaren geleden door 'SBS Het Beste Idee van Nederland' gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.

De BeestenBende heeft haar eigen gratis app, verkrijgbaar in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).

Kijk voor meer informatie op www.mijnbeestenbende.nl.

Meer berichten