Erik Hagelstein (links) en Bernhard Reinke. (foto: Roel Kleinpenning)
Erik Hagelstein (links) en Bernhard Reinke. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Album gemaakt met heel mijn hart'

DOETINCHEM – In 2012 begon Bernhard Reinke aan een nieuw muziekproject, een album met zelfgeschreven pop- en rockmuziek met jazzinvloeden. Zondag 12 mei wordt deze met de titel 'Paradise' gepresenteerd. "Het is een spannende zoektocht naar de ideale wereld."

door Hans Hissink

Dat Bernhard Reinke (66) een vocaal album heeft gemaakt met zelf geschreven nummers is voor hem een logische volgende stap. "Na een periode instrumentale jazzrock te hebben gespeeld, had ik gewoon weer zin om vocale dingen te doen. "Op zoek naar een zanger met een doorleefde rockstem kwam Reinke in contact met Vedran Mircetic, gitarist van de succesvolle band De Staat. "Toen ik hem vertelde wat voor zanger ik zocht, zei hij dat het maar één iemand kon zijn: Erik Hagelstein."

Hagelstein is vooral bekend van zijn Joe Cocker en JJ Cale vertolkingen. "Ik werd gebeld door Bernhard en kreeg gelijk een jazzrockgevoel. Na wat dingen op internet te hebben beluisterd, kwam ik er al gauw achter dat hij een waanzinnig goede muzikant is die ook pop- en rockmuziek heeft gespeeld."
Tijdens het realiseren van het album 'Paradise' heeft Reinke gekeken naar nummers uit zijn muziekverleden die geschikt zouden kunnen zijn. "De nummers moesten wel herkenbaar zijn. Bij bepaalde bestaande instrumentale nummers heb ik een refrein gemaakt om het nummer toegankelijk te maken. Vervolgens heb ik een ruwe mix gemaakt. In die mixfase zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd. Ik ben namelijk een perfectionist die zoekt naar een goeie plek voor alles."

Samenwerking

Voor Erik Hagelstein was het een leerzaam project. "De zanglijn van Bernhard zat al in de nummers. Ik stond dan ook in dienst van het liedje en van hem. Af en toe kwam ik een overgang tegen waarbij ik dacht "wat doet hij nou?". Daar kon ik merken dat wat muziektheorie betreft Bernhard veel verder is dan ik zelf." Ondanks het feit dat Reinke en Hagelstein elkaar niet kenden en hele andere personen zijn, verliep de samenwerking volgens beiden subtiel. "Bernhard heeft de teksten geschreven in zijn stijl. De kunst is dan om het gevoel goed over te brengen," legt Erik Hagelstein uit. "De liedjes zijn heel verschillend, geschreven op een manier zoals ik het leven ervaar. Erik is als zanger erg veelzijdig. Met zijn stembereik heeft hij de nummers perfect neergezet," vervolgt Bernhard Reinke.
"De teksten en de muziek heb ik met heel mijn hart gemaakt. Het beschrijft mijn zoektocht naar de ideale wereld, naar het 'Paradise', de titel van het album," omschrijft Reinke de inhoud van het album.
Paradise wordt zondag 12 mei om 16.00 uur gepresenteerd bij Stadscafé Simons, Simonsplein 8 in Doetinchem. Bernhard Reinke en Erik Hagelstein zullen geïnterviewd worden en het hele album is dan te beluisteren.

bernhardreinke.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden