Rob Koch (links) en Peter van Bremen van Jay Jay's Border Jazzmen. (foto: Roel Kleinpenning)
Rob Koch (links) en Peter van Bremen van Jay Jay's Border Jazzmen. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Op zoek naar grenzen jazzmuziek'

DOETINCHEM – Jay Jay's Border Jazzmen bestaat 20 jaar. De van oorsprong zeskoppige jazzband, die hoofdzakelijk dixielandmuziek speelt, geeft op zondag 12 mei een jubileumconcert bij De Kruisberg in Doetinchem. "Wij zoeken de grenzen van de jazzmuziek op."

door Hans Hissink

Jan Janssen uit Dinxperlo stond in 1999 aan de wieg van Jay Jay's Border Jazzmen (JJBJ). Janssen had als bijnaam Jay Jay, naar de beroemde jazztrombonist J. J. Johnson. Omdat de band toen al de grenzen van de jazzmuziek opzocht en letterlijk aan de grens werd geboren, was de toevoeging 'Border' gauw gevonden.

De band bestaat uit Peter van den Bremen (klarinet en saxofoon), Rob Koch (banjo, gitaar), Jac Meijs (trombone), Petro Wijnen (trompet), Etienne Bèyé (bas) en Fred Mooij (drums). Rob Koch speelt vanaf het begin bij de jarige jazzband. "Er zijn wat wisselingen geweest door de jaren heen. Het was niet gemakkelijk om opvolgers te vinden uit de regio. In de huidige samenstelling komen de bandleden uit Nijverdal, Nunspeet, Elten, Huissen, Varsseveld en Doetinchem." "Wij zijn allemaal oude stijl jazzliefhebbers. De mix met country en driestemmige zangpartijen zijn herkenbaar voor Jay Jay's," vervolgt Peter van den Bremen. Inspiratie voor nummers wordt onder meer gehaald uit muziek van de Engelse jazztrombonist Chris Barber en van de Deense Papa Bue's Viking Jazz Band.

Rob Koch en Peter van den Bremen zijn oudgedienden van JJBJ en vinden het lastig de toekomst te voorspellen van de jazzmuziek. "Je merkt dat de jazzwereld vergrijst. Er worden minder oude stijl jazzfestivals georganiseerd en het North Sea Jazz Festival wordt ook steeds meer een festival met andere stijlen muziek. De jazzmuziek zal echter nooit helemaal verdwijnen," bekent Van den Bremen. Rob Koch ziet dat de optredens van JJBJ altijd goed bezocht worden. "De grenzen die wij opzoeken worden goed ontvangen door de bezoekers. Bekende nummers die wij naar eigen hand zetten en het plezier dat wij op het podium uitstralen doen de rest."

Weerzien

Doetinchemmer Peter van den Bremen, die ook voorzitter is van DoeJazz '81, kijkt uit naar het jubileumoptreden. "Het wordt een weerzien met oud-muzikanten van JJBJ. Door de jaren heen hebben we opgetreden in verschillende bezettingen, maar ook met koren en zangeressen. Muzikanten die onderdeel van de band hebben uitgemaakt komen naar De Kruisberg om enkele nummers mee te spelen. Nummers die we in al die 20 jaar hebben gespeeld. Uit de begintijd, maar ook muziek die we nu spelen."
Het optreden van Jay Jay's Border Jazzmen is op 12 mei bij De Kruisberg aan de Kruisbergseweg 172 in Doetinchem, begint om 14.30 uur en duurt tot 17.00 uur. Entree is 10 euro. Leden van DoeJazz '81 betalen een gereduceerd tarief.

jazzmen.nl

Meer berichten