Florien Saalmink. (foto: Roel Kleinpenning)
Florien Saalmink. (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

Florien vindt uitlaatklep in gedichten

GAANDEREN - Voor jongeren met creatieve ambities is Kunstbende een prima uitgangspunt. In een landelijke talentenwedstrijd kunnen jeugdigen van 13 tot en met 18 jaar hun talent tonen in acht categorieën. De provinciale Gelderse voorronde in het onderdeel Taal is gewonnen door Florien Saalmink uit Gaanderen. Zij staat in de landelijke finale op 29 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam.

door Marcel van Berkum

De 16-jarige Florien Saalmink staat pal voor haar examen havo 5 aan het Ulenhof College. Ze voelt enige spanning, maar denkt dat het wel goed komt. Ze heeft haar toekomst uitgestippeld, want straks gaat ze twee jaar vwo doen en daarna bij voorkeur naar de HKU voor een studie 'Writing for performance'. "En na het afstuderen wil ik professioneel dramaschrijver worden", spreekt de Gaanderse zich duidelijk uit. Ze schrijft gedichten. Denk daarbij niet aan singerklaasrijmpjes. Het moet niet rijmen, want daardoor voelt ze zich beperkt. Haar gedichten zijn meestal één A4'tje en gaan over haar visie op de wereld en haar omgeving en over maatschappelijke problemen. "Over normaal doen, maar wat is normaal? Over wie ik ben en wat de mensen van mij vinden. Ik wil vooral niet in een hokje gestopt worden."

Kunstbende

Sinds een jaar of vier schrijft ze gedichten. Voor de Nederlandse les lukte een boekbespreking niet en het alternatief was een gedicht schrijven. Het bleek een uitstekende uitlaatklep en daarna is ze nooit meer met dichten gestopt. Ze doet mee aan Kunstbende om te horen wat anderen van haar poëzie vinden. "Familie en vrienden zeggen al snel dat ze het goed vinden, maar ik was op zoek naar gefundeerde professionele kritiek." Haar ideeën doet ze overal op. Vaak in de pauze tussen de lessen tikt ze snel trefwoorden in op haar smartphone en dan werkt ze het thuis op haar kamer uit.

Hoog niveau

Ze had niet gedacht tijdens de voorronde in het Nijmeegse Doornroosje in de prijzen te zullen vallen. "Ik zag de andere bijdragen en vond het van een heel hoog niveau." Tijdens de wedstrijd moeten de kandidaten hun bijdrage ook op het podium voordragen voor bezoekers en vakjury. Florien las welluidend en zonder schroom een gedicht van vijfenhalve minuut voor dat ze speciaal voor de gelegenheid had geschreven. Het onderwerp is de dwang van de lijst met boeken, die op school moeten worden gelezen. In de tekst waren boektitels fraai verwerkt. Ze versloeg 17 andere schrijftalenten. Het juryrapport vermeldt: 'Een ijzersterke tekst met maatschappelijk en actuele punten in een mooie ritmische vorm'. De prijs was een kunststof onderscheiding en een goody bag. Ook verdiende Florien een plek in de finale, waarin ze zich moet meten met de andere elf winnaars van de voorrondes.


Op zaterdag 29 juni is de landelijke finale in de Westergasfabriek in Amsterdam. De nationale winnaar per onderdeel ontvangt veel professionele steun voor een carrière in de kunst.

Meer berichten