VVD Europarlementariër Caroline Nagtegaal bezoekt de Achterhoek op 10 mei a.s.

WEHL – Nog iets minder dan drie weken en dan gaan de Achterhoekse stemhokjes weer open. Ditmaal niet voor gemeentelijke of provinciale verkiezingen, maar op donderdag 23 mei kunnen we gaan stemmen voor het Europees Parlement. Als grensregio heeft de Achterhoek veel bij deze verkiezingen te winnen.. Reden genoeg voor huidig Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om te gaan stemmen. "Brussel voelt altijd ver weg, dat begrijp ik goed. Toch wordt er veel in Brussel besloten die ook jou en mij aangaan. Dan is het belangrijk dat er iemand zit die opkomt voor jouw belangen. In Brussel ga ik altijd voor het Nederlands belang, dus voor het Acherhoekse belang!"

Nagtegaal zit sinds november 2017in het Europees Parlement, nadat haar voorganger Cora van Nieuwenhuizen minister werd in het kabinet Rutte III. Daarvoor was Nagtegaal werkzaam binnen de transportsector in de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol, ziet Nagtegaal vooral wat er te winnen valt in Europa: "Op dit moment kennen ondernemers in de logistieke en transportsector nog teveel belemmeringen wanneer ze goederen vervoeren naar andere lidstaten. Daar ligt echt een taak in Brussel om dat weg te nemen, denk bijvoorbeeld aan het digitaliseren van vergunningen of gelijke spelregels als het gaat om de rust- en rijtijden." Ook voor de Achterhoek liggen de komende tijd veel kansen als het gaat om de infrastructuur. "Vanaf 2021 gaat het vernieuwde Europese infrastructuurproject van start, de TEN-T. Naar alle waarschijnlijkheid gaat dit om een bedrag van maar liefst 550 miljard euro. Een substantieel deel van dit geld kunnen we naar Nederland halen, maar dan moeten we binnen Nederland goed samenwerken. Onlangs heb ik samen met de gemeente Zwolle opgetrokken om meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden voor de fileleed op de A28. Dan blijkt uit antwoorden van de Europese Commissie dat er toch meer mogelijk is dan er lokaal gedacht werd. Dat is goed nieuws voor Nederland en de regio! Dan is het dus wel degelijk belangrijk dat er iemand in Brussel zit die de regio kent en met concrete punten aan de slag kan."

Niet alleen voor de regio Zwolle, of haar eigen regio Rotterdam, wil Nagtegaal het oliemannetje spelen. Ook voor die rol komt ze vrijdag naar de Achterhoek. "Hoewel ik doordeweeks vooral in Brussel zit, lukt het mij vaak om op vrijdagen en in de weekenden naar Nederland te komen. In de Achterhoek wil ik vooral van de ondernemers zelf horen waar zij behoefte aan hebben en waar Europa volgens hen zich op moet focussen. Soms lukt het dan om meteen snel resultaat te boeken, soms gaat dit op zijn Brussels en duurt het wat langer. Maar belangrijkste is wel dat het aangekaart wordt, zodat er ook iets aan gedaan kan worden."

Voor de Achterhoek specifiek ziet Nagtegaal kansen liggen in de Europese samenwerking. "Achterhoek is bij uitstek een regio die kan profiteren van betere Europese samenwerking. Uit onderzoek is al gebleken dat als er geen grens tussen Nederland en Duitsland zou zijn, dit 7000 extra banen oplevert. Dat betekent dus dat we nu nog 7000 banen laten liggen. We moeten er dus voor zorgen dat belemmeringen bij wonen en werken in de grensstreek worden weggenomen. Daarom moet het makkelijker worden om met een Nederlandse diploma aan de slag te gaan in Duitsland. Ook moeten ondernemers makkelijker geld kunnen ophalen vanuit Duitsland, een plan waar ik mij de afgelopen jaren overigens al voor heb hard gemaakt. Met succes, via crowdfunding is het al makkelijker geworden om dit over de grens te regelen."

Al is Nagtegaal ook blij dat ze concreet verbeteringen in de Europese samenwerking ziet. "Sinds twee jaar is het mogelijk om met de trein vanaf Arnhem naar vliegveld Düsseldorf te gaan, of natuurlijk met de auto even naar Emmerik om daar een treinkaartje te kopen om naar het vliegveld te gaan. Dit is alleen mogelijk als we goed samenwerken binnen Europa. Dit zijn specifieke voorbeelden die ons leven een stukje makkelijker maakt. Daar ben ik dan uiteraard blij mee en wil ik ook de komende periode blijven ondersteunen."

"Dat de Duitsers dan besluiten om een tolheffing op bepaalde Duitse wegen in te voeren, daar ben ik dan uiteraard weer wat minder blij mee", lacht Nagtegaal. "Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd!".

Caroline Nagtegaal-van Doorn (VVD) bezoekt vrijdagochtend 10 mei transportbedrijf Rabelink in Wehl.

Meer berichten