Foto:

Fairtrade bananen

Doetinchem - In de Fairtrade week (4-12 mei) hebben de supermarkten Spar, Coop (5) en Plus (2) in de gemeente Doetinchem de banana-award gekregen van de Stichting Fairtrade Gemeente Doetinchem. Deze landelijke award wordt uitgereikt aan supermarkten die alleen Fairtrade Bananen in hun schappen hebben liggen. De klant heeft dus geen keus en koopt dus altijd Fairtrade bananen.

Fairtrade bananen
Bananen zijn het meest gegeten fruit in Nederland. We eten jaarlijks ruim 720 miljoen bananen. In 2018 zijn er in Nederland 32 miljoen kilo (4,5% van de totale consumptie) Fairtrade bananen verkocht. Dat wil zeggen dat slechts 5 van de 100 bananen een Fairtrade banaan is.
Fairtrade Gemeente Doetinchem hoopt dat de award ervoor zorgt dat ook de andere supermarkten in de gemeente de overstap maken en alleen nog maar 100% Fairtrade bananen zullen aanbieden in hun supermarkt. Zo weet de consument dat zij een eerlijke prijs betalen aan bananenboeren. Deze kunnen daardoor investeren in hun bedrijf, het opknappen van hun huis, medische zorg of onderwijs. Hun leef- en werkomstandigheden verbeteren hierdoor en hun toekomst ziet er zonniger uit.

Over Fairtrade Gemeente Doetinchem

Onze gemeente draagt de titel Fairtrade Gemeente. In totaal spannen in Nederland ruim honderd Nederlandse gemeenten zich in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen of te behouden. Een gemeente verdient de Fairtrade titel, als winkels, horeca, bedrijven en organisaties structureel kiezen om Fairtrade producten te gebruiken of te verkopen. Ook grote gemeenten waaronder Amsterdam, Groningen, Utrecht en Arnhem hebben deze eervolle titel al behaald.

Meer berichten