Presilla van Foeken: "Het liefst speel ik op een elektrische gitaar." (foto: Roel Kleinpenning)
Presilla van Foeken: "Het liefst speel ik op een elektrische gitaar." (foto: Roel Kleinpenning) (Foto: Roel Kleinpenning)

'Eerste nummer was van Rammstein'

DOETINCHEM – Op jonge leeftijd kwam Presilla van Foeken met een gitaar in aanraking. Nu is zij in het bezit van vier gitaren en wil zij graag haar gitaartalent delen met andere muzikanten. "In het begin wilde ik zó graag gitaar spelen, maar ik wist niet hoe."

door Hans Hissink

Al op zesjarige leeftijd ging Presilla van Foeken op zoek naar muziek. "Op Youtube heb ik gezocht naar muziek die mij aansprak. Metal en death metal waren de muzieksoorten die mij in eerste instantie opvielen. Kijkend en luisterend naar die muziek en die gitaren dacht ik steeds "dat wil ik ook kunnen"," bekent Presilla met een glinstering in de ogen.
De eerste gitaar die Presilla kreeg was een akoestische. "Ik had een elektrische gitaar gevraagd op mijn verjaardag, uiteindelijk kreeg ik een akoestische van mijn oma. Daar wilde ik zo graag van alles op spelen, ik wist alleen niet hoe. Ook daarvoor heb ik op Youtube gezocht. Mijn eerste nummer op akoestische gitaar was Du Hast van Rammstein. Het klonk wel iets anders dan het origineel. Dat kwam omdat ik nog niet wist op welke manier ik het beste gitaar kon spelen."

Na even minder aandacht aan de gitaar te hebben kunnen besteden kreeg Presilla uiteindelijk een elektrische gitaar. "Toen ik 12 was kreeg ik een elektrische gitaar. Daarna heb ik de gitaar nooit meer los gelaten. Inmiddels kan ik veel wat oudere rocknummers spelen waaronder Van Halen met Aint Talkin' Bout Love en Joan Jett met I Love Rock and Roll."

Presilla heeft verschillende gitaren in haar kamer staan. "Ik heb inmiddels vier gitaren, waaronder twee elektrische, een Flying V en een Ibanez. Daarnaast heb ik twee akoestische gitaren, een SX en de gitaar die ik van mijn oma heb gekregen. Die staat er nu meer voor de sier. Het liefst speel ik wel op een elektrische gitaar. Ik heb nu ook les bij gitaarschool Progression van Maarten van Schoorl."

Energie

De liefde voor muziek steekt Presilla van Foeken niet onder stoelen of banken. "Ik haal heel veel energie uit muziek. Je kunt wel zeggen dat ik er verslaafd aan ben. Het hangt een beetje van het moment af wat ik wil luisteren. Er zijn niet veel leeftijdsgenoten die van dezelfde muziek houden als ik. Die luisteren liever naar rappers zoals Boef."

Naar de toekomst kijkend heeft Presilla wel wensen en dromen. "Mijn grootste droom is om beroemd te worden met zelf geschreven nummers." Daarnaast heeft Presilla de wens om samen met een aantal muzikanten een band te vormen om metal- en rocknummers te spelen. "Zelf speel ik gitaar. Graag zou ik met nog een gitarist, een basgitarist, een drummer en een zanger rocknummers spelen van bijvoorbeeld Van Halen, Joan Jett en Pearl Jam. Eerst lekker jammen met elkaar, kijken of er een klik is en dan een band gaan vormen."

Meer berichten