Mariakapel in Gaanderen
Mariakapel in Gaanderen (Joop Helmink)

Dauwtrappersviering

Gaanderen - Een speciale dauwtrappersviering met Hemelvaart wordt gedaan door geloofsgemeenschap St. Augustinus-Martinus - Gaanderen. Donderdag 30 mei om 6.00 uur bij de Mariakapel achter de voormalige Augustinuskerk.

Dauwtrappen is de algemeen gebruikte term voor de gewoonte om in het voorjaar vroeg op te staan en vervolgens, gewoonlijk in groepsverband, een wandeling of fietstocht te maken. In de vroegte ligt de dauw vaak nog op de velden en tot in de negentiende eeuw geloofde men dat deze dauw een zuiverende werking had. Daarbij was het vieren van de "Dauwtrappersmis" een manier om de heropleving van de natuur te vieren. Later werd het dauwtrappen vooral nog gedaan op Hemelvaartsdag. In de vroege ochtend van Hemelvaartsdag wordt de Eucharistie gevierd – al dan niet in de openlucht – en trekken de bezoekers naar het eerstvolgende dorp om daar te ontbijten. Deze traditie wordt in ere hersteld.

Op Hemelvaartsdag wordt de Dauwtrappersmis gevierd, buiten bij het Monicakerkhof (achter de Augustinuskerk) in Gaanderen. Daarna wandelen de deelnemers via een mooie route naar het Kruispunt in de Petrus en Paulus kerk in Ulft waar ze ontvangen worden met koffie/thee en broodjes. Natuurlijk kunnen de bezoekers van de Dauwtrappersmis ook per fiets gaan. Zij fietsen met een omweg naar Ulft, want anders zijn ze te vroeg voor de koffie.

Meer berichten